פורום הורים ומתבגרים, גיל ההתבגרות - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• מודאגת מביתי או סתם אמא לחוצה?
    תמר
    17/09/2013

שלום, ביתי הבכורה בכיתה יב' מאז היותה קטנה היתה ילדה שונה אהבה את הפרטיות שלה, לא אוהבת שמתערבים לה בדברים, לא משתפת בכלום, בגיל ההתבגרות צבעה צבעים בשיער, שומעת רוק,עשתה 4 הליקס, הלכה עם שחור, היו לה קבוצת חברה פנקיסטיים וגיליתי גם שהיתה לה התנסות של נשיקה עם בת, בהיותה בת 14וחצי היה לה חבר כחודש שהבנתי שנפרדו בצורה לא יפה. שנתיים האחרונות ביתי חזרה לשערה החום, הורידה את העגילים הכבדים אומנם ההליקסים (היא צוחקת על התקופה הזו)נשארו אבל הולכת עם עגילים יפים עדינים, החלה ללבוש שמלות יותר מודעת לגוף שלה, באמת ביתי עשתה שינוי ויותר מטפחת עצמה. מעולם היא לא דיברה איתנו בפתיחות ותמיד האינפורמציה מגיע אלי "מסביב"-בטח לא ממנה. ביתי תלמידה טובה מאוד, נמצאת בצופים-היא מדריכה, מתנדבת במדא ותמיד הסתובבה עם קבוצת חברים איכותיים שמהצד השני היתה הקבוצה ה"פריקית" , ביתי לאט לאט ניתקה עצמה מכל הקבוצה של החברה האכותיים שנמצאים איתה בהתנד'בות, בכיתה, בתנועת נוער וזאת בטענה שאיננה מרגישה שייכת לשם (היא מאוד מאוד נמוכה 148 לעומת הבנות בקבוצה שהן גבוהות 155 ומעלה וחתיכות וביתי לא מרגישה כך היא מרגישה שונה מאוד) שונה בדעותיה והחלה יותר ויותר להתחבר עם קבוצת ה"פריקים" מה גם שביניהן יש בחורה "עדי" לסבית שהן חברות מאוד מאוד טובות ויש להן הרבה דברים משותפים וכל יום מתראות וגם מתראות עם שאר חברי הקבוצה, אני ממש לא רגועה מהחברים האלו אני יודעת שהרמה שלהם לא מתאימה לביתי, הם חברה לא אכותיים, שותים, מעשנים, אני ובעלי ממש לא יודעים מה לעשות , רק אנחנו מנסים לדבר עם ביתי היא מתפוצצת עלינו ולא נותנת לנו לפתוח את הפה. אני רק שומעת שהיא נפגשת עם עם "עדי" אני משתגעת, וגם כשהן נפגשות עם שאר החברה אני ובעלי ממש מתוסכלים ולא יודעים מה לעשות. כיצד לדבר עם ביתי, האם לסמוך עליה כי חכמה, ממש חסרי אונים וכואב לנו לראות שזרקה את כל החברים הטובים שהיו לה מכיתה א ועד עכשיו.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• מודאגת מביתי או סתם לחוצה

תמר
    17/09/2013

אני רוצה להוסיף שאינני מכירה ממש את החבורה הזו, הם היו אצלי פעמים בודדות בבית ביתי יודעת שאינני אוהבת שהיא הולכת עם החברה הזו ועם הקבוצה בכלל ואני רואה תמונות שלהם בפייסבוק והאינטואיציה האמהית שלי מרגישה לא טוב כלפיהם... תודה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדים מורדים
    חסויה
    16/09/2013

שלום רב.. רק כללי הורים שעובדים יחד 12 שעות ..2 ילדים חייל ובת 15 שמקבלים את הנשמה שלנו..אבל
    נמאס לנו להיות שפוטים שלהם !!!
    אני אחרי ניתוח ברגל חבושה ועדיין עובדת (הם טוענים שזו בעיה שלי)
    הם לא עוזרים בבית בכלום הנעליים ליד הדלת כוסות השתיה בסלון בגדים על הריצפה בחדר..ישבנו עם שניהם לשיחה ואמרנו שיש חובות בבית וכולם צריכים לעזור ..אני כבר לא יכולה להגיע מהעבודה לסדר ולנקות אחריהם..הילד הגדול מתחצף טוען שזה מה שיש והוא לא מריונטה שלנו הוא עצמאי ולא צריך דבר מאיתנו (זו פעם ראשונה שהוא מדבר כך)ואם לא מתאים לנו שנעזוב....והבת אומרת שהיא לא משרתת..גם לא מוכנה לעזור בעבודה טוענת שמנצלים אותה למרות שהיא מקבלת שכר..כל היום מחוברת לנייד
    החלטנו להעניש לא יהיה בבית מותרות
    אנחנו מאוד אוהבים לטייל ביחד ולפנק אותם -החלטנו לא לקחת אותם בסוכות
    את הניידים אני מנתקת להם
    החלטנו להחזיר שביתה אטלקית.. האם כך זה נכון לעשות?? אני די חוששת שזה יהיה גרוע יותר זועקת לעזרה

לקביעת תור
    סגירה
    ילדים מורדים

הוספת תגובה

• תגובה

עבדכם הנאמן
    18/09/2013

נשמע שילדים שלך שולטים בך. דבר ראשון תציבי גבולות מאוד מאוד ברורים ותגידי להם זאת בתקיפות יתרה. תראי ביטחון לידם ושאת לא עבד. אל תאיימי ואל תעשי. שיבינו טוב טוב מי הבוס בבית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לידידה שלי יש חבר!!!!!!!!!!
    אנונימי
    13/09/2013

אני בן 15 והייתה לי לפני שנה ידידה מאוד טובה שהייתי מאוהב בה.
    היינו מדברים וצוחקים ומתחבקים וכו'...
    אבל עכשיו השנה היא מתרחקת ממני.
    יש לה חבר ממש טרי ואני מקנא בו קנאת מוות!
    ואחרי שיש לה את החבר היא לא מדברת איתי!
    מה לעשות?! אני כ"כ חייב שהיא תהיה אפילו ידידה שלי!

לקביעת תור
    סגירה
    לידידה שלי יש חבר!!!!!!!!!!

הוספת תגובה

• לידידה שלי יש חבר!!!!!!!!!! - תגובה

שלי ורדי
    13/09/2013

שלום,
    האם תוכל להעביר לה את המסר הזה, בדרך כלשה,י שאתה רוצה שתשאר ידידה שלך? אולי היא נבוכה מכך שהיא פגעה בך. זה גם נכון ואתה מקנא אך עדיין מעדיף את הידידות מהתרחקות. תגיד לה את זה. אולי כך תרגיש בנוח יותר, כי תבין איפה אתה עומד. אפשרות אחרת פחות טובה היא שהחבר שלה לא רוצה שהיא תשמור קשרים עם ידידים שלה... תבדוק את זה איתה. ברור לי שאתה צריך לגשת אליה, כי היא לא תעשה את זה ראשונה.

בהצלחה,

שלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

עבדכם הנאמן
    18/09/2013

תתוודה., וואם היא תרצה אותך- מה טוב. ואם היא תדחה אותך תפסיקו להיות חברים לאט לאט ואז כבר לא יהיה לך אכפת. בכל מקרה הפתרון האולטימטיבי הוא להתוודות. אתה רק מתחרט על הדברים שאתה לא עושה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אחיות לא בקשר טוב
    טליה
    11/09/2013

בוקר טוב, יש לי שתי בנות אחת בגיל 17 והשניה בגיל 15.5, זו שב15.5 נראית גדולה יותר ,ביתי בת 17 נמוכה מאוד 1.50 לעומת אחותה 156.
    באמת שתי בנות מדהימות , פעילות בתונעת נוער בנות טובות, שונות מאוד אחת מהשניה, הגדולה סגורה יותר, די מורכבת. . כאמא מאוד קשה לי לראות שאין בינהן שום קשר, אני יודעת שביתי בת ה15.5 מאוד רוצה להתקרב לאחותה, אך זו לא מאפשרת לה. האינטרקציה היחידה שיש בינהן אם הן צריכות בגדים אחת מהשניה או דברים שקשורים לתנועת נוער שהן הולכות. מעבר לכך אין שום תקשורת, כמה שאני מנסה ללא הצלחה.
    יש לי ילד נוסף בגיל 13 שהגדולה מידי פעם כשיש לה מצב רוח טוב היא מתייחסת אליו, הקשר עם בני בעיקר עם ביתי בת 15.5.
    כאמא מאוד חשוב לי להעביר לילדי את חשיבות אחדות המשפחה ובעיקר לבנותיי שיהיה מלוכדות ויתקשרו בינהן אך קשה לי לעשות זאת. במיוחד בגלל שהגדולה לא מאפשרת זאת.
    הצעתי להן לקחת את התלוש שיש לי לבית קפה וללכת יחד, ביתי הגדולה לא מעוניינת ללכת עם אחותה, הן רשומות בחדר כושר, ביתי הגדולה לא רוצה ללכת איתה וכו'
    אשמח לעצה!!

לקביעת תור
    סגירה
    אחיות לא בקשר טוב

הוספת תגובה

• אחיות לא בקשר טוב - תגובה

שלי ורדי
    11/09/2013

שלום דלית,
    לא יודעת אם יש תשובות ופתרון טוב לבקשה המאד לגיטימית שלך. אך אי אפשר תמיד לקבל את מה שמייחלים לו. ייתכן שהבנות שלך שונות אחת מהשנייה מאד ולא מוצאות מכנה משותף. בתך הגדולה סביר להניח שמקנאה, כטבעם של אחים בוגרים, באחותה הצעירה הגבוהה יותר ממנה ואולי מעוד סיבות..אולי היא רוצה ליצור לה ייחודיות אך לטעמי, מהתחושה שאת נותנת דרך התיאור שלך, היא סגורה בפני כל המשפחה, הדבר נותן את אותותיו יותר מול אחותה כי האחרונה מאד מחפשת את הקשר איתה. אני מציעה ליצור הזדמנויות שכולכם תהיו ביחד, כל המשפחה תעבור חוויות משותפות. השיחות הכלליות על חשיבות אחדות ולויאליות והדאגה של בני המשפחה אחד לשני לכל אורך החיים ובעתיד היא גם חשובה. אך אל נא תדחפו יותר מדי לאחידות ואחדות כי כרגע לפחות, הבת הבכורה זקוקה לייחודיות. אני מבינה שלבת הצעירה לא חסרה פעילות חברתית כך שאינה מסכנה מאד....היא יכולה גם להתקרב לאחיה. לך הייתי מציעה לך להזמין את בתך הגדולה ליציאה משותפות, לעשות דברים משותפים ביחד -אמא ובת, כך אולי תתקרבי אליה, למרות הסגירות רוב הילדים רוצים זאת בתוך תוכם, להיות מיוחדים בלב של ההורים.

בהצלחה,
    שלי ורדי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה מועילה

עבדכם הנאמן
    18/09/2013

ממה שאני רואה אחים מסתתדרים הרבה יותר טוב בלי ההורים- כשהם לידיכם הם כל הזמן נלחמים על צומת לב. ובמיוחד האמצעים סובלים מזה. שימי אותם ביום כיף כלשהו לבד (בלי מכשירים אלקטרוניים)

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חלופת חדרים
    אילת
    14/08/2013

שלום,

בביתי שני חדרי ילדים- ושלושה ילדים מתבגרים.
    כרגע המצב הוא שהבן הבכור (17) נמצא בחדר משלו, ושני התאומים (בן ובת 15) חולקים חדר.
    לאחרונה עולים מצבים בעיתיים בנער ונערה בגיל כזה שנאלצים לחלוק חדר. מעבר לפרטיות הנדרשת להם, יש קושי אפילו בפעולות יומ-יומיות פשוטות כמו להתלבש.
    מצד אחד הייתי שמחה להעביר את הבת לחדר הנפרד ולתת לה את פרטיותה. מצד שני- איך אוכל "לגזול" מהבכור את חדרו מבלי שירגיש כאילו הוא "הורד בדרגה".
    לצערי לא הצלחנו למצוא פתרון שיניב חדר נוסף, אפילו קטן, ומעבר דירה נשקל אך לא ייקרה בקרוב.

אשמח לעצה,
    אילת.

לקביעת תור
    סגירה
    חלופת חדרים

הוספת תגובה

• חלופת חדרים - תגובה

שלי ורדי
    14/08/2013

שלום אילת,
    את חושבת שבנך הבכור לא יבין את המצב? אולי זו הרעת תנאים עבורו אבל אחיו לא נמצא בפער גילאים כל כך גדול, אחיו בן 15, כך שיהיו להם עניינים משותפיפ. לדעתי אין מנוס מלפנות אליו בסה"כ אתם ההורים מחליטים במשפחה, האם בכלל העליתם את האפשרות הזו בפניו או שאתם חוששים?. כמובן שצריך לתת את החדר הגדול ביותר לשני הבנים. בת בגיל זה צריכה את הפרטיות שלה. לדעתי, צריך לחשוב ברצינות על שינוי בחדרים, לפחות לנסות. אני חושבת שהבן הבכור גם צריך לחשוב על טובת כל המשפחה ולא רק על טובתו שלו. אפשרות אחרת זה לשמר את המצב הקיים עם כל המגרעות הגדולות , אך בין שני האחים התאומים צריך להיות כבוד והתחשבות גדולים מאד, כך שכל אחד יצא מהחדר כשהשני יתלבש ללא תלונות וידפקו בחדר אם יודעים שהאח השני נמצא בו.,או יצאו ממנו ויאפשרו מדי פעם פרטיות לאחד מהם, מצב קצת קשה הייתי אומרת...

בהצלחה,

שלי ורדי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בעיקר לגולשים- עזרו לנו !
    תמה
    11/08/2013

שלום ותודה מראש
    האם את/ה מכיר/ה ויכולה להמליץ על פסיכולוגית לילדה בת 12,
    באיזור פתח תקוה רבתי,
    שמטפלת מטעם קופ"ח לאומית?
    אולי את/ה מכיר/ה ומרוצה מאחת מהפסיכולוגיות הבאות שרשומות בלאומית:
    שלומית אברהם, שרון וולף, מיכל וינר, תמי דן-גור, אילנה שליט,בורנשטיין, גלית הלוי בר, רחל גולן, אייזנטל, טליה לבנון,רוית ליטמן, שוחט,

לקביעת תור
    סגירה
    בעיקר לגולשים- עזרו לנו !

הוספת תגובה

• בעיקר לגולשים- עזרו לנו ! - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    12/08/2013

שלום לכם,
    מצטערת אבל לא מכירה.
    איני בטוחה שזה סוג השירות שאנו נותנים פה באתר.
    בכל מקרה שיהיה בהצלחה.
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התנהגות חצופה של בת 11
    שיר
    03/08/2013

שלום רב,
    אני גרושה אמא לילדה בת 11. ילדה חכמה, חברותית מאוד. אני חיה כשנתיים עם בן זוג. אבי הילדה רואה אותה בהסדרי ראיייה קבועים. בכמה חודשים האחרונים נראה שהילדה ממש נכנסה לגיל ההתבגרות ועונה לי בחוצפה רבה. לצערי מקבלת רוח גבית ותמיכה מאביה. (הוא איש שבביתו מאוד קשה ואסרטיבי באופן כללי וגם עם הילדה). אני היא הרכה והמפנקת. ונראה שבתקופה זו החלה לפרש את הדברים כחולשה ועונה בחוצפה רבה. "מה לעשות, ככה זה. בגלל שביקשתי אותה להחליף סדרת טלויזיה בה צפתה בדיוידי במשך כ4 שע. נעמדה מול הטלויזיה ולא אפשרה לשנות. כשניתקתי את החוט זרקה את השלט בחוזקה על הרצפה. אחכ הלכה לחדר ולקחה איגרת ברכה מושקעת שכתבתי לי עד כמה אני אוהבת אותה וכמה היא מדהימה - וקרעה אותה לגזרים ולפח ואמרה כל מה שכתוב כאן זה שקר. נכנסה לחדר והתחילה לפזם כאילו כלום לא קרה. שבוע שעבר כיון שאמרתי משהו שלא מצא חן בעיניה נכנסה אליי לחדר ודחפה לי לפה תוך כדי שאני עונה לה חתיכת פלסטיק של ארטיק...
    מה עושים? מהאבא למרות ניסיונותיי לרתום אותו לחזית מאוחדת לצערי לא הצלחתי לקבל תמיכה. אשמח לעצה כלשהי.

לקביעת תור
    סגירה
    התנהגות חצופה של בת 11

הוספת תגובה

• התנהגות חצופה של בת 11 - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    04/08/2013

שיר בוקר טוב,
    אני מסכימה עמך שבתך נכנסה לגיל ההתבגרות והדבר מתבטא בהתנהגות המתריסה עד כדי הלא מכבדת - אותה תיארת. אכן זה גם יותר מסובך כאשר אין שיתוף פעולה והסכמה עם אביה.
    מה שהייתי מציעה לך זה לשמור על הדיאלוג אתה תוך הצבת גבולות ברורים. בבחינת רכות המלווה בתקיפות. כלומר, הייתי אומרת לה משפטים כמו "את חשובה לי... זה לא נעים לי... כאשר אני בוחרת להפסיק את צפייתך בטלוויזיה זה מתוך מחשבה על טובתך ולא כדי לפגוע בך...". יחד עם זאת לא לוותר בקלות, להעביר מסר שכאשר את אומרת משהו את מצפה שהוא ישמר/יעשה...
    זה אומר - מבחינתך - לצאת לעמדה נפשית אחרת. כזו שאינה ממוקדת בלהשוות ולאזן את המצב לאור קפדנותו של האב. אלא עמדה המתמקדת ביחסיך אתה, לאור גילה ושלבי התפתחותה. תני לה חופש בדברים מסוימים והציבי גבולות ברורים במקומות אחרים. שמרי על הדיאלוג גם אם זה מאוד קשה. בלי שתיקות, בלי הרחקות, זה את והיא במוקד. נכון שברקע יש עוד אנשים, אך הם כרגע לא יכולים באמת לעזור.
    שמרי כל הזמן את המחשבה שבתך זקוקה לך חזקה ופחות מפנקת. זה יצור בה יותר ביטחון וערך עצמי.
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בורח מהבית....
    לימור
    31/07/2013

ערב טוב.. בני הבחור בין 12 בגיל ההתבגרות...לפני מספר ימים הוא התחצף אלי בצורה שלא האיתי מוכנה לספוג והענשתי אותו...שאני לוקחת את הפלאפון לשבוע ולא יהיה לו מחשב....אחרי כמה דקות הוא נעלם מהבית...משמונה בערב ולא ענה לטלפונים בסביבות עשר וחצי הוא שלח הודעה וכתב אני לא חוזר הביתה עד שאת מבטלת לי את העונש....עד 11 בלילה ובסוף הוא כתב נשאר לי חמש אחוז ואם לא תבטלי אני ישן בחוץ...לכן ביטלתי כי נלחצתי וברגע שהוא הגיע לקחתי לו את הטלפון ואמרתי שלפעמים אין ברירה ולכן שקרתי...הוא בכה צעק ושוב התחצף ואמר שהמילה שלי לא שווה... למרות שאני לעולם לא מבטיחה ולא מקיימת...פשוט נבהלתי...ושוב פעם הוא ברח היום בבוקר וכשמצאתי אותו אחרי שעות לא פשוטות הוא אמר אני לא חוזר עד שאת מחזירה לי את הטלפון....[לא מתכונת להחזיר] ושוב ברח....עכשיו אני יודעת איפה הוא אבל איך מתמודדים עם המשחק הזה... יש לציין שיש בננו קשר טוב אני מדברת אליו יפה לא מזלזלת בו תמיד חיובית אוהבת ומחבקת ... אז למה הוא בורח ומתחצף תודה רבה מקווה שהסברתי את עצמי טוב..

לקביעת תור
    סגירה
    בורח מהבית....

הוספת תגובה

• בורח מהבית.... - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    04/08/2013

לימור שלום,
    צר לי על התגובה המאוחרת. הנה כמה מחשבות בעניין שהעלית:
    אני מבינה שאת מוטרדת, וזה ברור. איני יודעת מדוע בנך מתנהג בדרך זו. הייתי שואלת אותו מדוע הוא בוחר בדרך של בריחות. הרי יש ביניכם יחסים טובים ברמה הבסיסית - כפי שתיארת. איך הוא מבין את הבחירה לברוח? להעלם? זה נשמע די קיצוני ובמטרה להפחיד אותך מאוד. האם הוא מרגיש שאם לא יעשה משהו כזה - כמו להפחיד מאוד מאוד - הוא לא ישמע? רצונו לא יילקח בחשבון?
    ואולי קיבל את הרעיון ממישהו אחר?
    אני חושבת ששניכם יכולים לראות שתוקפנות וחוסר כבוד מביאים להקצנה. הוא התחצף - את הענשת באופן שקשה לו. הוא בורח מהבית - את משקרת כדי להחזירו. הוא מגלה את השקר ושוב מתרחק ומתאכזב. יש בכך גם פגיעה קשה באמון הבסיסי ביניכם.
    אני מציעה לא לשקר, לא לנקוט במניפולציות, לדבר על הכאב ועל הקושי, על כך ש"אנחנו לא מדברים כך אחד אל השני/ה"...! וכן, לא לתת עונשים שאינך יכולה לעמוד בהם.
    אם המצב ימשך אני מציעה להיעזר מקצועית.
    בהצלחה,
    נלי

נ.ב. איפה אביו בתוך כל המצב הזה? האם הוא יכול לעזור/להתערב?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן מתבגר בגיל 12.5
    רונית
    30/07/2013

יש לי בן בגיל 12.5, שלפני שנה וחצי בערך הוריד את המכנסיים והתחתונים שלו מול בת דודתו בת ה-5. אני נחרדתי ומייד פניתי לפסיכולוג שלו שטיפל בו (טיפול ריגשי חברתי) והנושא הוסבר, טופל בפגישה אחת ויותר לא היה.
    לפני שבועיים גיסתי סיפרה לי שהיא מצאה את בני ובתה ביחד במיטה , לא נראה משהו חשוד, אבל הוא היה עם חולצה למעלה. (יש לציין כי רק בחצי שנה אחרונה הוא החל להתפתח במהירות : מעט שערות מתחת לבית השחי, שמים לב שאיבר המין גדל וכו'). דיברתי איתו על זה ונתתי לו להבין שזה לא בסדר הוא ביקש סליחה מגיסתי והבטיח שזה לא יקרה. היום התברר לי שבמשחק עם כולם, שניהם התחבאו מתחת למדרגות ו"הצמידו" בטן לבטן. אני מאוד כעסתי עליו ושאלתי אותו מה קרה שם? כי בתי הגדולה ראתה שהוא הרים את המכנסיים. הוא טען שהמכנסיים נפלו ולא שינה את דעתו בכך. אבל , אני כעסתי עליו והזכרתי לו את מה שקרה ואת ההבטחה שלו, למה דברים כאלה עלולים להוביל ("כתם" במשפחה לא יסכימו שהוא יבקר אצלם יותר, אולי אפילו תלונה במשטרה ...) , אמרתי לו שעל התנהגות זו צריך ללכת לפסיכולוג שוב (הטיפולים הופסקו, גם בגלל קושי כספי וגם כי היה שיפור ) ביקשתי שייכנס לחדר לעונש עד שאגיע מהעבודה ואז נדבר. אני מציינת כי אני ובעלי בתהליך של פרידה .
    מה עושים? לאן הולכים מכאן ?

לקביעת תור
    סגירה
    בן מתבגר בגיל 12.5

הוספת תגובה

• בן מתבגר בגיל 12.5 - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    31/07/2013

שלום לך,
    לאור מה שכתבת אשתף בכמה ממחשבותי:
    האחת - בנך רוצה להיות "ילד טוב" אך משהו - הקשור למיניותו - חזק ממנו...
    השנייה - נראה לי שעד כה ההתייחסות שלך ושל הבוגרים סביבו הייתה בעיקר להפסיק את ההתנהגות הלא רצויה, ולא לרדת לעומק העניין.
    שלישית - החיבור בין התנהגויות לא רצויות לבין ענישה: יש להערכתי לחשוב על ההקשר. על מה בדיוק הוא נענש?
    הרביעית - כיצד בנך מתנהל בכלל בחיים? איך הוא עם לקבל גבולות? לווסת את עצמו מבחינה רגשית? להתמודד עם דחיית סיפוקים/תסכולים/כעסים?
    האחרונה - אני משערת שהעיתוי הינו אכן רגיש לאור העובדה שהוריו בתהליכי פרידה, אך סבורה שלא הכול קשור לכך.
    יש לזכור גם שיש לו פה "שותפה". היא אכן צעירה ממנו בהרבה ועליו מוטלת יותר אחריות אך משהו באינטראקציה ביניהם מפתה ומושך את שניהם.
    אי לכך אני מציעה לשוב ולהתייעץ עם בעל/ת מקצוע עליו/ה את סומכת (האם האב שותף לעניין?). איני מציעה ללכת בדרך של אזהרות וסנקציות אלא לתת מענה עמוק יותר למשיכה, לעניין אך גם לבסס יכולת לקיים גבולות ולכבדם. אני מבינה את החשש מפני ,כתם" חברתי-משפחתי, אולם למען בריאותו הנפשית והמינית של בנך כדאי שזה לא יהיה השיקול היחידי.
    בברכה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן מתבגר בגיל 12.5

רונית
    31/07/2013

ד"ר שטיין,
    לעניין תגובתך, אני מבקשת להבין את מחשבתך השנייה, לאיזה עומק עניין יש לרדת? אם מדברים איתו רק על עניין המעשה? ואם לא עשיתי זאת נכון , איך לעשות זאת?
    לעניין מחשבתך הרביעית: בני קיבל ומקבל גבולות, הוא תלמיד טוב שעולה לכיתה ז' והתקבל לכיתת מצויינות, הוא ילד רגיש מאוד. יש בינינו קשר טוב מאוד, כי הוא מספר לי הכול, לא תמיד ב"שלוף" לפעמים גם בעידוד מצידי. אין לו הרבה חברים , אבל הכמות הקטנה מספיקה וחשובה לחברות טובה וקשר טוב.
    לשאלתך אם האב שותף, אז התשובה היא כן.
    איך מכאן אני אני מתמודדת?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בן מתבגר בגיל 12.5 - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    31/07/2013

רונית שלום,
    ביחס למחשבה השנייה, בה הייתה גלומה ההצעה להתייחס יותר לעומק, הרי שאני הייתי מציעה לשוחח אתו ולברר אתו כיצד הוא רואה ומבין את מה שקורה בינו לבין בת דודתו. זאת במטרה להבין את עולמו ולגייס את המוטיבציה שלו לשליטה עצמית.
    הייתי מעלה את המסר שמצד אחד יש לנו כבני אדם תשוקות וחשקים אך מצד שני עלינו ללמוד לווסת אותם ולהתאימם למצב. כך למשל, הוא יכול לנגוע בעצמו בפרטיות חדרו, אך אינו יכול לגעת במישהו אחר, כולל בה.
    נסי לדובב אותו לדבר ולא רק להשמיע לו...
    הייתי מנסה גם להתעכב בעדינות על הקושי שלו להתאפק... כדאי לשמור במחשבה את הרעיון שמדובר במיניות מתפתחת בה למסרים שלכם יש משמעות מרחיקה לכת.
    ואולי אפתיע אותך אך אני סבורה שיש להביט בעניין גם בצורה אחרת - בהיבט שנותן נורמליזציה מסוימת למעשים. מגעים ראשונים, התנסויות והבעות עניין קורות בתוך המשפחה ובטח בין בני דודים. לא שלא צריך להשגיח, להיות עם יד על הדופק, להסביר ולשים גבולות, אך גם חשוב בעיני גם לשמור את המחשבה הזו. ולו רק בכדי שאת תוכלי להיות פחות דואגת, חרדה ולחוצה.
    אני מקווה שאביו שותף למסרים ומציעה גם שאף הוא ישוחח עם הבן ויחלוק עמך במידה מסוימת את הטיפול בכך. אם הוא יכול.
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מתבגר שמסתגר
    מיכל
    28/07/2013

שלום, בני בן ה- 13 סיים השנה כיתה ז'. למרות החששות, עשה זאת יפה מאד ובהצלחה מרובה. בני מאובחן עם קשיים בויסות חושי. השנה הסתגר מאד בבית - קרא, שמע מוזיקה ושיחק במחשב. ולא התעניין כמעט בחברת בני גילו. בחופש זה הקצין. הוא ילד אהוב ומקובל אך לא מעוניין להיפגש עם חברים. אומר שמשעמעם לו ושלא מוצא את עצמו. בחודשים האחרונים התקשה מאד להרדם ובשבוע האחרון התחיל לקחת כדור שינה, בהמלצת הרופא. הוא נראה חיוני ולא מדוכא . אינני יודעת אם אני אמורה לדאוג (אני כבר מודאגת ...) או להניח לו. אשמח לשמוע את דעתכם.

לקביעת תור
    סגירה
    מתבגר שמסתגר

הוספת תגובה

• מתבגר שמסתגר - תגובה

שלי ורדי
    29/07/2013

שלום מיכל,
    בשאלתך שלך האם את צריכה להיות מודאגת, אין לי לגמרי תשובה חד משמעית כי אין לי המון מידע. מהמידע שאת מוסיפה כאן, נדמה לי שלא דווקא. בגיל זה -בתחילת גיל ההתבגרות, הנקראת טרום-התבגרות קיימת תופעה של הסתגרות מסוימת, (בארץ זה פחות נפוץ, ילדים כאן מדלגים עליה עקב הלחץ חברתי הגדול להיות בין החבר'ה רוב הזמן..). הילד עובר שינויים, הורמונאליים ופיזיולוגים ושינוים בהתעניינויות שלו. לפעמים אדם צריך את השקט שלו כדי לעכל ולעבד שינוים אלה , ואחר כך לצאת אל העולם, שלם יותר עם עצמו.
    ייתכן גם מצב בו החברים שלו משתוללים בבילויים שלהם והוא מטבעו שקט יותר ויותר מאופק ולא מתאים לו כרגע. ייתכן גם שהקשר איתכם נותן לו בטחון, השהיה בקרב בני המשפחה, הוא שואף את תחושת הרוגע שלו מהמקום הבטוח שלו-המשפחה. העובדה שאוהב להיות איתכם בבית, זו מחמאה עבורכם, אין לו סיבה לברוח, מרגיש טוב בבית שלו. הבן גם לא נראה מדוכא ומשועמם להיות בבית, זו אינדיקציה חשובה. זה גם גיל בו חלק מהחברים משתנים, משנים את התנהגותים וענייניהם וייתכן ואינו מוצא בחבריו הקודמים את העניין והקרבה שהיו פעם. למשל חלק מהחברים בגיל זה כבר התחילו באופן אקטיבי להתעניין בבנות. תנסו לדובב אותו כדי להבין אותו יותר, האם יש לו חבר טוב אחד שהיה רוצה לפגוש אותו, ולהזמין אצלו? אם יש לו אחים גדולים, כדאי שגם הם ידברו איתו, אולי יהיה יותר פתוח לשתף אתם על מה שקורה בתוכו. אפשרות אחרת הקיימת היא שבאמצעות המחשב יש לו תקשורת רציפה עם חברים וכך מרגיש פחות מבודד. כדאי לכם להזמין אותו להצטרף לפעילויות המשפחה, כדי שיצא גם וישאף אויר.

כל טוב,

שלי ורדי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מתבגר שמסתגר

מיכל
    29/07/2013

תודה רבה על התשובה המפורטת והמרגיעה. בהחלט נתת לי עוד נקודות למחשבה.
    תודה, מיכל.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איך יוצא שתמיד אנחנו ההורים אשמים
    רונה
    28/07/2013

הילדה מקבלת הצבת גבולות ברורות (ואולי יש משהו במה שאת אומרת) מבחינת זה שאנחנו לא מספיק מקדישים לה תשומת לב , אבל היא לא בת יחידה יש עוד ילדים בבית ומבחית תשומת לב עם כל השטויות שהיא עושה היא לוקחת מאתנו הכי הרבה התיחסות! אבל בכל זאת רבק הילדה בת 13 מה יהייה בגיל 18?
    האם יש לך להמליץ לי על משהי שיכולה לעזור לי בנושא?

הוספת תגובה

• איך יוצא שתמיד אנחנו ההורים אשמים - תגובה

שלי ורדי
    28/07/2013

היי רונה,
    חלק מהצבת הגבולות זה להצליח ליישם אותם ולא רק להגיד אותם. לגבי ההבדל בין ילדים
    באמת קושרים קשרים שונים לעתים עם כל ילד, וכל ילד עם אופי מיוחד , גם משפיע עלינו, על איך נתנהג אליו ואיזה קשר ניצור איתו. אני מבינה שאתם כן מסוגלים להציב גבולות מוצלחים מול שאר הילדים, ומכאן השאלה שלך... אני לא חושבת שמקדם לראות את עצמכם כאשמים, אלא ככאלה שחושבים שעדיין הכוח לחינוכה ולהכוונתה של הבת נשאר אצלכם ולא בלחצים החברתיים של הסביבה. בנוסף, רציתי לומר לך שאשמה ואחריות על ילדינו מלווה אותנו כמעט כל החיים, עדיף לדעת להבחין מתי זו לא אחריותינו גם.. זה גם חשוב. אך יש משהו מובנה בתפקיד ההורי שדורש תמיד חשבון נפש מאיתנו.כאן מדובר בילדה עדיין מאד קטנה, אני מאמינה שאפשר להשפיע ולכוון אותה אחרת. גם עם ילדים יותר גדולים, אפילו בתחילת גיל העשרים יש השפעה גדולה להורים, השפעה יותר גבוהה ממה שההורים נוהגים לשער לעצמם..
    באיזה יישוב אתם נמצאים בארץ? כדי שאנסה לעזור לכם עם אנשי מקצוע.

שלי ורדי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת 13 שאין לה גבולות
    רונה
    28/07/2013

יש לי ילדה בת 13 יפה מאוד שסוחפת איתה הרבה בנים ובנות , אבל הבעיה היא שהיא לא מתיחסת אלינו ההורים ומצפצפת אלינו , היא חושבת שהיא גדולה ומתנהגת כך שמה אודם ויוצאת מהבית, (למרות שיודעת שאסור לה) מתנשקת ומתחבקת עם בנים למרות שיודעת את דעתנו על נושאים עלו והדבר הכי חשובה שבגלל שהיא כזאת יצא לה שם של שרמוטה בכל השכבה אנחנו מסבירים לה איזה נזק זה בשבילה אבל היא לא מבינה את המשמעות של זה .
    לבסוף היום החלטתי שאני שולחת אותה לפנימיה אולי בפנימיה עם משמעת חזקה היא תשתנה אבל יש לי חששות שאולי הכול יתפוצץ לי בפרצוץ ושם היא תהייה עוד יותר חסרת גבולות מה כדאי לי לעשות?

לקביעת תור
    סגירה
    ילדה בת 13 שאין לה גבולות

הוספת תגובה

• ילדה בת 13 שאין לה גבולות - תגובה

שלי ורדי
    28/07/2013

שלום רונה,
    הבעיה יותר עמוקה, זה לא היופי שמסנוור את הבת שלה אלא האישיות הנזקקת שלה לתשומת לב רבה מדי, להבעת אהבה, לכן מתנשקת ומתחבקת עם הרבה בנים. כרגע יש לי מעט מידע איך הבת הגיעה למצב כזה. מהי אישיותה, מה יכולת הלמידה שלה, כי כך נקבעת גם איכות הפנימייה בה תלמד... לפי רמת הלימודים. מהמעט שאת משתפת נראה כי הקשר החלש ביניכם, בינה לבין ההורים, מהגורם לה להרגיש תלושה, לא שייכת ולא קרובה אליכם, והיא מחפשת קירבה פיקטיבית דרך החיבוקים והנישוקים עם הבנים. למה אתם לא יכולים להציב לפחות גבולות אם לא קירבה רגשית לילדה בת 13? זו השאלה הגדולה!! הרי היא לא מאד מבוגרת, כמעט ילדה עדיין...איך הגעתם למצב כזה שהיא מצפצפת עליכם ומשלמת מחירים כל כך כבדים -עם שם של ילדה זולה.. אני חושבת שקודם כל תיגשו לטיפול ולהדרכת הורים , עדיף אצל מטפל שעובד על פיתוח סמכות הורית. אני גם יודעת שניתן ובדרך כלל חובה, לעבור מבחנים פסיכולוגים וקוגניטיבים לפני כניסה לפנימייה כדי לבדוק אם המסגרת תתאים ותטיב איתה. אם למשל הבת אינה תלמידה טובה, אז גם איכות הפנימיה תהיה בהתאם, כך שצריך לשקול מאד את הצעד הזה, להתייעץ עם אנשע מקצוע קודם, או באופן פרטי או מתוך הקהילה החינוכית של יישובכם, פסיכולוג חינוכי, יועצת חינוכית, או עובדת סוציאלית.
    זה צעד פזיז לדעתי וצריך לדון עליו בכובד ראש.

כל טוב,

שלי ורדי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קשר בין מתבגרת לאב
    המרכז להורות
    27/07/2013

בעלי אדם שמתקשה לנהל תקשורת פתוחה באופן כללי ובמיוחד כשהוא כועס או פגוע, הדבר בא לידי ביטוי בברוגז הוא מנתק מגע , ביחסים ביננו אני זו שאחרי כמה ימים כשהוא נרגע יוצרת את ההדברות.
    לצערי אני רואה שאותו דפוס מתחיל גם בקשר עם בתי בת ה 16 הוא נפגע או כועס עליה ואז הוא פשוט ברוגז איתה לא מתקשר איתה בכלל כאילו היא לא קיימת.
    בפעמים האחרונות שזה קרה ניסיתי לתווך הסברתי לו שזו לא דרך שהוא צריך להסביר לה ממה נפגע או התרגז ולה אני מסבירה שתתנצל אם היא חושבת שלא הייתה בסדר, הפעם הבת שלי אמרה לי שאני לא צריכה להתערב, היא חושבת שהוא האבא והוא זה שצריך לבוא אליה ולהסביר לה ולא להתעלם ממנה כמו ילד קטן.
    היא מרגישה שההתנתקויות האלו מצידו בכל פעם שיש משהו גורמות לה לא לרצות להיות איתו בקשר קרוב , ובכל מקרה היא מרגישה שגם שהכל חוזר לעצמו הוא לא באמת מדבר איתה והתקשורת בינהם לא קרובה.
    מנסיון בקשר שלי איתה אני יודעת שהיא נערה עם אינטלגנציה רגשית גבוהה ותקשורת טובה דבר שקשה לי יותר להגיד לגביו
    האם להתערב או לא? ומה הייתם מציעים?

לקביעת תור
    סגירה
    קשר בין מתבגרת לאב

הוספת תגובה

• קשר בין מתבגרת לאב - תגובה

שלי ורדי
    28/07/2013

שלום עינת,
    אני מבינה ומזדהה עם דאגתך, את לא רוצה להיות אדישה למה שקורה לך בבית שלך בין שני אנשים כל כך קרובים לך. תקשורת מסוג זה משפיעה לרעה על הבת שלך.
    זה נכון, את לא יכולה לעשות את העבודה עבור בעלך, בתך צודקת בכך. האב מגיב ממקום ילדותי ופגיע שלו, שהוא מבטא אותו דרך כעס עצור של התרחקות. הוא נוטה לתפוס את בתו כעוד מבוגר שפוגע בו ולא כילדה... זה מודל קשר הרסני עבור בתך ועלול להשפיע עליה לרעה במערכות היחסים שלה העתידייות . לכך את צריכה לדאוג. אני חושבת שאת צריכה להפעיל את כל כוח ההשפעה שלך על בעלך כדי שתיגשו לטיפול משפחתי,כי תקשורת מסוג זה חד משמעית פוגעת בה.. את כרגע "המבוגר האחראי" במשפחה ואת צריכה לעשות ככל בשביכולתך כדי שתגיעו לטיפול משפחתי עם הבת.

שיהיה בהצלחה!

שלי ורדי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אחים ישנים ביחד
    שרון
    22/07/2013

שלום רב, הבכור בן13 האמצעית בת 11.5 הקטנה בת5.5 הקשר בין הגדול לאמצעית טוב, לבכור חדר נפרד והבנות ביחד בחדר. בתקופת החופשים ביתי האמצעית אוהבת לישון עם אחיה ביחד בחדר, אני לא יודעת אם זה בסדר? למרות שאני בפיקוח תמיד נכנסת לחדר ובודקת, או שהם משחקים ביחד במחשב או שהבן משחק במחשב והבת רואה טלויזיה, ולפעמים היא מצטרפת לסייקפ עם חברים שלו (בנים ובנות) אני נכנסת לפעמים גם באמצע הלילה לבדוק הבת ישנה והבן משחק, שאלתי אותו לא מפריע לך שהיא ישנה פה? ומבחיננתו אין בעיה. רציתי לדעת אם מבחינת הגילים זה בסדר שהם ישנים ביחד באותה מיטה? אני רוצה לציין שלכל אחד מהם יש סמיכה משלו
    תודה רבה ואשמח לתשובה מהירה

לקביעת תור
    סגירה
    אחים ישנים ביחד

הוספת תגובה

• אחים ישנים ביחד - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    22/07/2013

שלום לך,
    מדבריך עולה שבין ילדיך קשר טוב. כל הכבוד!
    כמו כן, שאת אם ערנית עם "יד על הדופק". גם כל הכבוד ויפה מאוד.
    אני סבורה שכדאי להימנע משינה משותפת בגילאים אלה, אך לא כדאי לעשות שום דבר באופן מופגן וקיצוני. חשוב לשוחח עמם, לשים לב וטוב שלכל אחד מהם שמיכה נפרדת.
    לגבי שיחה הרי שאיני יודעת, כי לא הזכרת, האם נושאים מיניים עלו על הפרק והאם היה איזשהו דיבור בבית על התפתחות וחינוך מיני. עושה רושם שילדים הגדולים כבר זכאים להתייחסות כזו, הכוללת אפשרות גם להעביר את המסר על איסור "גילוי עריות" באופן מותאם לגילם. גם יתכן שאם תאפשרי שיחה מעין זו, הרי שהילדה הקטנה תשאל לגבי "איך באים ילדים לעולם"... מה שמותאם לגילה.
    אני מציעה אם כן שיחה נפרדת עם הבן ושיחה נפרדת עם הבת - על התפתחות, אהבה, עניין במין השני (בנים-בנות) וברור כיצד הם תופסים נושאים אלה ואת עצמם. תוכלי כך גם לבדוק האם יש עניין, מחשבות בכיוון וסקרנות. כדאי גם לברר מה קורה דרך הקשרים במחשב (פייסבוק וכדומה).
    אנא חזרי אלינו עם תשובות...
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אי אפשר לתקשר עם ביתי
    גלית
    18/07/2013

בוקר טוב, ביתי עולה ליא ,תלמידה טובה, נמצאת בתנועת נוער, לומדת לבחינות בגרות, באמת אין לי שום תלונות על כך. אבל, מאוד מאוד קשה לשוחח איתה, מאז ומתמיד היתה ילדה דעתנית, סגורה, ודי אגואיסטית, אם חברים יבקשו ממנה עזרה היא הראשונה שתרוץ אבל בבית- זה יכול לחכות. היא הגדולה מבין 2 אחיה שקטנים ממנה בשנתיים. כל השיחות שלנו הן "מעל" תני לי כסף, החברה הזו קנתה...אני רוצה ללכת ל...תראי מה קרה לזו..אבל כשאני מנסה לשבת איתה ולשוחח איתה קצת לעומק או לשאול שאלות או לכוון על דברים שאני חושבת שהיא צריכה קצת הכוונה, או ללמד אותה קצת להיות מסודרת-בחדרה כאימא לתת לה הדרכה ועצות ובכלל כל דבר שהינו שיחה מעמיקה-זה נגמר בהרמת קול שלה והשתקה. היא איננה רוצה לשמוע שום דבר, חושבת שיודעת הכל וגם לא רוצה שנתערב
    כאילו-אל תתקרבו!! אבל כשהיא צריכה משהו מאיתנו היא הכי נחמדה בעולם
    אני רוצה לציין שעם שניי ילדי האחרים אנו משוחחים בבית, גם בעלי וגם אני, אנחנו הורים שמאוד מעורבים בחיי ילדנו אך ביתי הגדולה איננה מאפשרת זאת. כיצד עלינו לנהוג ומה לעשות כידי לפתוח את התקשורת איתה?
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    אי אפשר לתקשר עם ביתי

הוספת תגובה

• אי אפשר לתקשר עם ביתי - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    18/07/2013

שלום לך,
    אכן לא פשוט להתקרב לבתך באופן שאת מתארת. מדבריך עולה נכונות כנה להתקרב אך כמובן שלא ניתן בכוח... זו גם דוגמא לעד כמה ילדינו שונים זה מזה.
    אני מציעה רק לשקף לה מדי פעם, בלי כעס, את המתרחש. לומר לה שאם תרצה אתם או את פה... כרגע היא מגיבה כנראה מעמדה של מותקפת, החייבת תמיד להיות בשליטה, אך עם התבגרותה יתכן וזה ישתנה.
    הרבה כוחות.
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה