פורום הורים ומתבגרים, גיל ההתבגרות - יש לך שאלה?

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• ילד בן 14, מורד ומשליט טרור בבית
    ניסנית
    21/03/2016

שלום, הבן שלי בן 14.6 והוא מערער לי את הסמכות ההורית שלי ואנחנו חסרי אונים מולו. זה התחיל בגיל הילדות שתמיד היה מרדן אבל רוב הכעס שלו היה מופנה כלפי אביו. כיום הוא פתח חזית גם נגדי. הוא מקלל, מזלזל ומשליט טרור בבית. הטענה שלו שמרגיש שאנו מפלים ומעדיפים את האחיות שלו על פניו. ההיפך הוא הנכון, לאורך כל השנים זיהינו את הקשיים שלו (הפרעת קשב) ותמיד טיפלנו, בהיבט הפסיכולוגי, עזרה פרטית בלימודים, חוגים ..חום ואהבה...בקיצור ילד מאד מטופח שחש תמיד מקופח. כבר חצי שנה מסרב לקחת ריטלין והתוצאות ניכרות .. סרבול וחוסר ארגון שלו והוא מאשים אותנו. הוא כותב הודעות ווצאפ מאשימות וקללות.. היום חצה אור אדום. שלח לי הודעת ווצאפ "הלוואי ותמותי".. המצב מאד מיאש אותי ואת בעלי. תחושה של טרור בבית , כל יום מלחמה ..אין כבר אנרגיות להתמודד מולו. הקטנה מתחילה להיות מושפעת ממנו ועונה לנו בחוצפה.. לא יודעים מה לעשות

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• ילד בן 14, מורד ומשליט טרור בבית - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    22/03/2016

ניסנית שלום,
    את מתארת מצב מאוד קשה, והתמודדות הורית לא פשוטה. אני שואלת את עצמי מדוע הוא כל כך זועם, ומרגישה שחוויות הקיפוח הן עמוקות ולא בהכרח קשורות רק לכם ולהתנהלותכם. נראה שככול שתשתדלו יותר כך החוויה של הקיפוח והזעם תעמיק, ולכן כדאי ליצור גבולות ולחשוב כיצד ואיך מתנהגים עמו. איני יודעת מדוע הוא כועס דווקא על אביו, אך סוגיה כזו אינה יכולה להתברר דרך אתר.
    אינך מציינת באם ניסיתם ללכת עמו לטיפול.
    אני סבורה ומציעה שכדאי מאוד שתפנו לכתובת מקצועית, בה תקבלו הן הדרכה והן טיפול נפשי עבורו. יתכן שהוא ינסה להתנגד ותצטרכו לחשוב איך אתם מפעילים את סמכותכם ההורית כדי להביאו. אני מקווה שבהדרגה הוא ימצא בטיפול מקום בטוח לברור ולביטוי עצמי, וכן אתם תוכלו לקבל הדרכה הנותנת לכם תמיכה ומענה.
    בהצלחה והרבה כוחות,
    נלי

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• צריך עזרה- ילד בן 14 משליט טרור

אלכסנדר
    20/04/2016

אשתי עשתה עליה מרוסיה לפני שנתיים, התחתנו ונולדה לנו בת. הבן שלה בן- 14.5 משליט לנו טרור בבית כמו במקרה הנ"ל. הוא רוצה שליטה על הכל, לעשות כל מה שהוא רוצה. אין לו גבולות בכלום. כל היום מול המחשב ואי אפשרי להגביל אותו. חוץ מזה לא עושה שום דבר בבית (סדר, ניקיון, עזרה)- אבל זה לא הכי חשוב.
    בזמן אחרון התנהגות שלו בלתי נסבלת- הוא התחיל לקלל אמא שלו ואותי (קצת), להרים ידיים אליה ואליי. ההתנהגות הזאת הייתה קיימת כל הזמן. אשתי מספרת שהם נתנו לו מקסימום אהבה, אבל כל דבר שביקשו ממנו הוא היה מוציא מהם את כל המיצים עד שהסכים לעשות משהו.
    כרגע המציאות שלו השתנתה- ממספר 1 במשפחה הוא נהפך למספר 3 (אני ואחותו הקטנה- תינוקת.) אבל התנהגות כמו שהייתה נשארה.
    אנחנו פנינו ליועצת בית הספר שהמליצה לפנות לטיפול בריאות הנפש ילדים, אך אני ראה שעו"ס יותר שמה דגשים על הורים, על זה שאין לנו הסכמה לגבי חינוך. אני בעד להגביל אותו בדברים ( וזה מביא להתנהגות אלימה), לנסות לייצר מערכת מתנות ועונשין, אשתי נוטה לאשר לו לעשות מה שהוא רוצה כדי לשמור על שקט בבית.
    אתמול הוא היה צריך ללכת למתנ"ס לשיעורי עזר, הוא ישב מול המחשב ופשוט אמר "אני לא הולך". כל הדיבורים, שכנועים לא עזרו ואשתי ניתקה לו המחשב. הוא הרים אליה ידיים ואני הייתי אמור להתערב ולדחוף אותו הצידה, כי הוא הרביץ לה. אתמול כל היום הוא לא דיבר איתנו, יצאנו להליכה בערב אני אשתי ותינוקת, הוא נשאר בבית. כשחזרנו הוא התנהג למופת, עזר עם אחותו הקטנה, האכיל אותה, ישב בסלון איתנו ודיבר על כל מיני נושאים כמו בחירות בארצ"ב למשל ומצב בארץ.
    היום בבוקר הוא עוד פעם הלך מכות עם אשתי. (לצורך הבהרה - המחשב שלו עבר מחדר שלו לסלון כי אשתי ראיתה חבר שלו בפייסבוק ששם תמונות אלימות ולא מתאימות).
    אני התקשרתי לבריאות הנפש, דיברתי עם פסיכולוג אחר שכרגע המליץ לי להחזיר לו מחשב כדי להשקיט את הבית, והוא יחשוב על איחבון פסיכולוגי/פסיכיאטרי. דיברתי איתו הרבה זמן.
    כמו כן אני רוצה לקבל עזרה כאן- אנו חווים אלימות פיזית ומילולית בבית. אני מפחד להשאיר את אשתי לבד איתו. ופסיכולוג אמר שאם הוא מרים ידיים- נא לערב משטרה. מצד שני אשתי מפחדת מלהזמין משטרה, כי היא אומרת שזה בכלל יהרוס את כל היחסים, אבל איך אפשר להמשיך להיות בסטראס מתמיד ככה במשפחה.
    כמו כן פסיכולוג המליץ לחשוב על פנימיה- דבר שדיברתי עם אשתי והיא נוטה להסכים איתי בנושא הזה.
    הלכתי לעבוד, דיברתי איתו מספר דקות- אמרתי- אנחנו היחידים שאוהבים אותך, המשפחה, אתה לא יכול להרים ידיים כאן.
    כמו-כן הוא לומד מצויין, כל המורים מתלהבים ממנו, הבעיה קיימת רק ובלבד בבית.
    בניתי מפת לידה שלו (אני רק מתעניין) ובבית -4 שזה בית המשפחה יש מארס ואורן- 2 כוכבים קשים מאוד במיקום הזה ואני ראה את זה במציאות- רק בבית.
    אשמח לקבל תגובות

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• צריך עזרה- ילד בן 14 משליט טרור - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    21/04/2016

שלום אלכס,
    אני סבורה שהמצב באמת קשה ודורש התמודדות מורכבת, ודרך פנייה לאתר לא אוכל לתת מענה מספק לקשיים.
    אומר רק שטוב שפניתם לטיפול, אך צריך להקפיד ולהיות עקביים. הן בטיפול והן בגבולות שאתם מחליטים להציב. זה אומר גם לשתף פעולה ולהתוות איזו גישה משותפת פחות או יותר.
    אני מרגישה שלאור הקושי ביניכם כהורים אתן מתקשים לטפל בו, ולכן הדרכת הורים נחוצה מאוד. בנוסף, היה רצוי טיפול משפחתי שכולל את כולכם, תוך כדי מתן אפשרות עבורו להסביר את עצמו. עולות פה הרבה שאלות: האם הוא כועס? מרגיש דחוי? האם פעם הוא ואימא שלו היו משפחה והיום יש גם אותך ואת הבת המשותפת? זה הכול מאוד מורכב.
    לא הייתי ממהרת להחליט על פנימייה היות שזה עלול לנטוע בו עוד יותר תחושה של דחייה ולפגוע בביטחונו העצמי. בכל מקרה אם זה יוחלט כדאי שיהיה תהליך טיפולי קודם, המכין את כולם - כולל אותו ואימא שלו - לקראת צעד זה. בצורה שכאמור לא תתפרש כדחייה.
    בברכה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילד מורד

ניסנית
    14/07/2016

שלום רב,
    בהמשך לשאלתך, כן לקחנו אותו לטיפול פסיכולוגי מכיתה ב ועד כיתה ו. כאשר עבר לחטיבה ,התנגד ללכת וגם אנחנו עייפנו. בחלק מהבעיות ראינו שיפור, אבל נוספו בעיות אחרות ,חדשות . התחושה היא שתמיד צצה בעיה אחרת. אין לי ספק שהוא במצוקה נפשית ואין לי מושג למה.. הוא ילד מטופח שלא חסר לו כלום. צדקת באבחנה שתחושת הקיפוח מוטמעת עמוק. תמיד היה עם רגשי נחיתות, חוסר בטחון . אנחנו בודקים את עצמנו , את ההתנהלות שלנו ולא יודעים מה לא בסדר. כל הזמן עם תחושת אשם שמלווה אותנו. השבוע חצה גבול נוסף, לאחר שהתחצף , הענשנו ולקחנו את המחשב. הוא שלח דרך הפלאפון שלו הודעה למועצה לשלום הילד. הם פנו אליו חזרה ושאלו אותו שאלות. הוא כנראה התחרט על המעשה ושיתף אותי במעשה שעשה. אני נפגעתי מאד . לא מצליחה להתאושש מזה.. הבהרתי לו שאני פגועה ולא מסוגלת לראות אותו. הוא ארז תיק והלך לישון אצל הסבתא. שולח ווצאפ מתנצל וכעבור כמה שעות שרואה שאני לא מגיבה אז שולח ווצאפ כועס ומקלל וכך חוזר חלילה. לא הגבתי לו (יומיים שאין לי קשר אתו) . לא יודעת מה לעשות. בעלי לא יודע עדיין על המעשה שעשה(רוב התלונות שלו הם על האבא). גם הוא שבור מכל ההתנהלות. הוא בטוח שהילד אצל הסבתא כי חופש עכשיו והכל טוב..

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מתבגר משליט טרור

ניסנית
    27/09/2016

תודה על המענה. פנינו ליועצת בית הספר ודרכה אנו מקבלים עזרה פסיכולוגית אנו מגיעים אחת לשבוע והתרפיסתית מדהימה! וגם הנער מקבל הדרכה פרטנית וגם קבוצתית. המדריכה מאד קלטה את התמונה ונותנת לנו כלים להתמודד. אנו מרגישים הקלה וגם אופטימיים... אבל להגיד שחל שינוי בבית? זה לא! אנחנו כבר חודשיים בתהליך ואין שינוי. הנער מתחצף, מקלל, משתלט על כל טריטוריה בבית. כל ספרי הלימוד בשולחן פינת אוכל ואנחנו לא יכולים לשבת שם או להניח משהו בשולחן בלי שיצעק ויכעס. הוא מתווכח על כל דבר, מתיש אותנו. כלפי חוץ, ביה"ס, חברים, משפחה מורחבת הוא מתנהל רגיל ואפילו למופת. בבית הוא טרוריסט. האחיות שלו מפחדות ממנו. הן רואות שאין לנו שליטה עליו ומראש כולם מוותרים לו. אני חוששת שזה האישיות שלו וכל הזמן יהיה מתח במשפחה .

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מתבגר משליט טרור - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    07/10/2016

ניסנית שלום,
    אם הדברים עדין רלבנטיים לתאריך של לפני שבועיים הרי שאומר לך - סבלנות בבקשה. התהליכים האלה לוקחים זמן.
    זכרי, ואפשר לומר גם לבנך, שאתם בוחרים להתמודד כדי לא לוותר עליו! בניגוד ל-"לוותר לו". חשוב שלא תוותרו, או תראו חולשה, גם עבורכם וגם עבורו ועבור בנותיכם. הוא זקוק לכך. זה נותן לו תחושת תוקף ומשמעות, באופן לא מודע כמובן.
    נסו גם למצוא עוד דרכים לקשר איתו היות שכרגע הקשר מצטמצם בעיקר בויכוחים ונסוב סביבם.
    בהצלחה ושנה טובה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איך לשוחח עם ילדי כדי לשנות את המצב
    שרון
    17/03/2016

שלום, יש לנו שלושה ילדים בגילאיי 20-חיילת כל יום בבית, 18 תלמידה, 16 תלמיד..אני מרגישה שילדיי עוזרים בבית רק כשאני או בעלי מבקשים מהם לעשות זאת. לא מעניין אותם כלום רק הדברים שלהם והבקשות שלהם. חשוב לי לציין שהם ילדים באמת טובים, עם מוסר עבודה-הבנות עובדות כשיש להן חופשות , ממנו לעצמן שיעורי נהיגה. וכו'. אני עובדת וגם בעלי ואנחנו מרגישים שאין לנו שום עזרה מהם. הפחים מלאים בזבל, לא יורידו אם לא נבקש, הכביסה תלויה, לא יורידו אם לא נבקש, רואות אותי מקפלת ונמצאות לידי לא יציעו עזרה. החדרים שלהם בבלגאן-כשאני מבקשת שינקו ויסדרו הן עונות לי שאני לא יתערב להן מתי לסדר.,למרות שהיה לי סיכום איתן שאת הפינה שלהן הן דואגות לנקות פעם בשבוע-מה שלא קורה קבוע.. הם אוכלים הכלים בכיור...ימי שישי שאני מנקה, אם הן נמצאות בבית אף פעם לא ישאלו אותי מה לעשות, קודם כל הן דואגות לדברים שלהן. מה נכון לי ולבעלי לעשות כדי לטפל בנושא? אני מרגישה שהן גדלות בבית מלון...האם זה בסדר שאשב ואסביר להן וגם לבני מה אני מרגישה? אני ממש לא יודעת כיצד להתנהג. אין לי מנקה בבית וזה רק בעלי ואני. שלא תבינו אותי לא נכון, אני אישה חרוצה וגם בעלי, אני לא מאלו שמתלוננות, מציק לי החוסר אכפתיות של הילדים שלי..

הוספת תגובה

• איך לשוחח עם ילדי כדי לשנות את המצב - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    19/03/2016

שרון שלום,
    אני מאוד מבינה אותך, ולבטח גם הורים אחרים...
    אין בכוונתי להצדיק את ילדיך אלא לומר כי להרגשתי אנו חיים בתקופה בה יש המון הצדקה למימוש עצמי, ומכאן גם עבורם להיות מרוכזים בחייהם ובעצמם. בנוסף, העובדה שאתם אנשים חרוצים נותנת הרגשה ש"יש מי שיטפל", "מי שמחזיק פה את העניינים". מה לכשעצמו לא מגייס אותם/ן להיות קשובים, לשים לב ו/או להציע עזרה מעצמם/ן.
    יחד עם זאת אני די בטוחה שאת ובן זוגך מהווים מודל - לעשייה ובכלל.
    הצעתי היא לנסות לא להתייאש, להמשיך במסרים וכן - לערוך שיחה בה את מנסה, יחד עם אביהם, להעביר את המסר של שיתוף. לומר משהו על התחושה הלא נכונה של לבקש תמיד... יחד עם זאת, לא הייתי מגיעה לשיחה כזו עם ציפיות גבוהות מדי.
    לך שרון אציע לנסות להעלים עין מהחדרים שלהם, לסגור פשוט את הדלת. זה קשה אני יודעת, אבל קצת לשמור עליך ועל כוחותיך. לא להזכיר יותר מדי, לא לכתוש את כוחותיך ולפגוע בקשר עמם/ן.
    (ואולי גם להיעזר במנקה, פעם בשבוע או בתדירות שאתם יכולים לממן).
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דימוי גוף בעיני בנים ובנות בגיל ההתבגרות
    נ...
    02/03/2016

כאימא לנערה בת 14ברצוני להתייעץ בנוגע לבעיה שהיא מעלה ובאופן טבעי מטרידה גם אותי. לא פעם, כאשר היא חוזרת מביה"ס היא מתוסכלת מכך שהיא שומעת יותר מדי תגובות מצד הבנים בכיתתה כלפי גופה וכלפי גופן של הבנות בכיתה בכלל. הנושא שמעסיק את הבנים רבות הוא בנוגע לבנות המפותחות שבכיתה לעומת אלה שהן לא מפותחות עדיין. הם מדברים לא מעט על מי מהבנות מפותחת, למי יש חזה גדול וכד'. הדבר משפיע רבות על מצב רוחה של בתי, כמו גם על ההתעסקות ההולכת וגוברת שלה בדימוי הגוף. אשמח לשמוע רעיונות כיצד לעזור לה להתמודד עם המצב

הוספת תגובה

• דימוי גוף בעיני בנים ובנות בגיל ההתבגרות - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    16/03/2016

שלום לך נ...,
    מצטערת על העיכוב במתן התשובה.
    אני מכירה את התופעה, ואפשר אף לראותה בגילאים צעירים יותר. יש בכך הנכחה חוזרת ונשנית של פוגענות גברית, כן כבר בגיל זה, ושל שליטה גברית במרחב השיח בכיתה. לעניות דעתי הרי שדרך הדיבור הבוטה והלא מכבד על הבנות וגופן מסתירים הבנים - הנערים הצעירים - את חששותיהם, פחדיהם וחוסר ביטחונם.
    בסדנאות שאני עורכת בגילאים אלה אני מסבירה זאת לבנות הצעירות. מנסה להראות להם שההערות האלה מכוונות לצמצם אותן ואת ביטחונן העצמי, אך למעשה מגיעות ממי שבעצמם אינם בטוחים.
    בנוסף, השתדלי לעודד את מצב רוחה על ידי אזכור מתמיד של מעלותיה הרבות, ולחשוב עמה כיצד היא יכולה לקבל מכך עידוד וכוחות. בבחינת יכולת לראות את ההערות כהטרדה שבא ממי שחש נחות אך אינה באמת מפחיתה ממנה.
    מחשבה נוספת, להציע לבתך לא לשתוק ולדבר על כך עם מחנכת ויועצת הכיתה. אם זה קשה לה עשי זאת בעצמך אך בידיעתה.
    כמו כן, היה כדאי ורצוי לערוך שיחות כיתתיות ולטפל בנושא המהווה - בלי ספק - סוג של הטרדה מינית. כדאי גם להציע לבית הספר לשוחח לחוד עם הבנים ולחוד עם הבנות, ועם כל קבוצה לשים הדגשים אחרים.
    מקווה שקצת עזרתי.
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הילד מכור למשחקי מחשב ואין לנו שליטה אליו
    אלכסנדר
    01/03/2016

שלום רב!
    הילד שלנו בן 14, מכור למשקי מחשב. בהתחלה היה לו פלייסטישן שעמד בסלון והוא שיחק בו. כשהיינו מבקשים להפסיק ולראות טלוויזיה היה מפסיק, למרות הקושי. לפני חצי שנה אשתי לחצה אליי לקנות מחשב לילד (כביכול לצורך לימודים - למרות שהוא לא צריך כרגע מחשב, ידעתי שזה למשחקים). אחרי התלבטויות רבות קניתי לו מחשב ומאז הוא לא מפסיק לשחק במשחקים בסגנון GTA ו - STRIKE - שזה משחקים מאוד אלימים.
    מהרגע שהוא חוזר מבית הספר ועד 23 בלילה הוא מול המחשב משחק עם חברים שלו אונליין. אנחנו לא מצליחים לגרום לו להפסיק. אפילו לגבי האוכל- הוא אוכל בדיוק 5 דקות, לא מסיים ורץ חזרה לשחק ולפעמים אשתי מביא לו אוכל לחדר. חוץ מהמשחקים לא מעניין אותו שום דבר. רשמתי אותו לחוג ספורט- הוא היה שם חצי פעמים כי היום הוא לא מרגיש טוב, כואבת לו רגל, וכו"- (אבל לשחק במחשב זה לא הפריע לו כמובן)
    לפני מספר ימים היה לנו עימות מאוד מאוד קשה- כשביקשנו ממנו להפסיק לשחק וללכת לישון והוא לא הסכים. בבוקר למחרת הוא אמר שהוא לא הולך לבית הספר וכל השיכנועים שלנו לא עזרו עד שהרמתי אותו בכוח מהמיטה והוא קילל אותי ונתן לי אגרוף לפנים (לא חזק, אבל נפלו לי משקפיים). אני מאוד נסערתי, לקחתי ממנו את כל החוטים מהמחשב, איפד שלו ושלט מפלייסטיישן).הטלפון המתקדם שלו נשבר לפני זה- ויש לו עכשיו טלפון ישן, נשארה לו רק טלוויזיה בסלון עם אינטרנט. כבר חמישה ימים הוא עושה לנו טרור בבית, מדבר לא יפה, לא מקשיב וכל התנהגות שלו מאוד אלימה.
    פנינו ליועצת בית הספר וקבענו פגישה לעוד יומיים בעקבות התנהגות זאת.
    אני ואשתי מאוד מיואשים מהתנהגות של הילד- אין לנו שום שליטה אליו, עד שאמרתי לה שאם כל הטיפול שנתחיל עכשיו לא יעזור אני אשקול לשים אותו בפנימייה/כפר הנוער,כי פשוט בלתי אפשרי להשפיע אליו - הוא לא מפחד משום דבר.
    השאלה היא כזאת- האם גם אתם הווים אותם בעיה עם הדור החדש ומה האופציות שיש לי מבחינת טיפול פסיכולוגי (כי אני בטוח שאנחנו צריכים). ואיזה הגנה יש לי בתוך הורה מהתנהגות אלימה של הילד שאנחנו לא מצליחים להשטלת אליו?
    כן, בבית הספר הוא מלאך, ציונים טובים בהכל, כולם מרוצים ממנו, אבל בבית הוא עושה לנו טרור.
    שכנועים לגבי "אם אתה תבטיח לי לשחק עד שעה כזאת/ מספר שעות" - לא עוזרים.
    אנחנו אבודים ....

הוספת תגובה

• הילד מכור למשחקי מחשב ואין לנו שליטה אליו - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    08/03/2016

שלום לך,
    מצטערת על האיחור במענה, איכשהו לא ראיתי את הפנייה עד כה.
    הדברים שאתה מתאר אינם פשוטים כמובן, ונראה שבנך אכן מכור למשחקים אלה. קרי, המצב אינו בשליטתו. הוא לא יכול, מבחינת כוחות פנימיים, לווסת, ללכת גם לחוג ספורט, להיות פעיל חברתית וגם לשחק במידה. יש סימן מעודד במובן הזה שהוא כן לומד ושציוניו טובים. בנך עושה טרור כי כדרכו של מכור נלקח ממנו האובייקט בו הוא תלוי והוא כרגע חסר אונים ואינו יודע כיצד להתמודד (מתייחסת למה שכתבת לפני 8-9 ימים. איני יודעת מה קורה כרגע).
    קשה מאוד יהיה להתמודד ללא עזרה מקצועית. אני סבורה שיש כאן לא את עולמו הנפשי של בנכם, ואת הקושי עם "הדור החדש" אלא של הסמכות ההורית שלכם מולו. אני סבורה שכרגע מה שיהיה נכון הוא ללכת לטיפול משפחתי ו/או לטיפול עבורו שבמהלכו תקבלו הדרכה הורית שוטפת - בנפרד. כך בהדרכה תוכלו גם לדון כיצד אתה ואשתך תשתפו פעולה, ולא יתקיים פיצול - כמו עכשיו - בו היא אולי מרחמת עליו (ולוחצת לקנות מחשב מיותר) לבינך - "השוטר הרע" לכאורה.
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה מילולית "את עצבנית עלי" בת מתבגרת בת 13
    לביאה
    21/02/2016

יש לי ילדה מקסימה בת 13. בוגרת ואחראית בכל הרמות... אך הרבה מידי פעמים התגובה שלה למה שאני אומרת לה" את עצבנית עלי" המשפט הזה אוטם אותי באותו רגע . האם נכון להגיד לה שלי קשה עם המשפט הזה ואחרי שהוא נאמר אנחנו מפסיקות לדבר לזמן של לפחות שעה. ואז בנחת דנות על הדבר הנידון , בלי שיפוטיות.
    ייתכן שקשה לי כי יש אמת מסוימת, אך היא כל כך תת הכרתית שאין לי עליה שליטה, יכול להיות שהיא בחושים דקים קולטת אותה.... אבל אינני מושלמת...

הוספת תגובה

• תגובה מילולית "את עצבנית עלי" בת מתבגרת בת 13 - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    21/02/2016

לביאה שלום,
    נשמע שאכן בתך מקסימה, ומרשימה ברגישותה וביכולת ביטוייה.
    אני רוצה לשאול אותך מדוע התגובה שלה כל כך בולמת אותך? האם יש בכך סוג של שקיפות שנכפית עליך? (כאילו היא משילה ממך מעטה הגנתי כלשהו...).
    את עצמך אומרת שאינך מושלמת, אך האם באמת בתוכך פנימה השלמת עם כך? איני בטוחה.
    רק להציג הסתכלות נושפת הרי שלא רק שכל בן אנוש - באשר הוא אינו מושלם - זה לפעמים דווקא מה שיפה/מעניין/מסקרן. לא בהכרח רק מקשה...
    נשמע שהיא לא מתכוונת לעצבן או לפגוע אותך אלא רק מנסה לשקף לך משהו... נשמע גם שכדאי להקשיב לה. את הרי יכולה להגיד לה מיוזמתך - ש"יכול להיות, אני צריכה זמן להירגע ו/או לבדוק זאת עם עצמי. נמשיך לדבר עוד שעה לערך"...
    אני מזמינה אותך לבדוק עם עצמך, לאתגר את עצמך לפתור את העניין ולאו דווקא לפנות אליה במטרה שהיא תעשה שינוי.
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• יחסים לא תקינים בין אמא לבת. האם יהיה נכון שאתערב?
    אילנית
    14/02/2016

שלום, לביתי יש חברה מאוד מאוד טובה הן בנות 17 וחצי , שיש לה קשר לקוי מאוד עם אמה, (האמא שולחת לה הודעות לא נעימות-מתנהג בעצמה כמו נערה מתבגרת)ביתי מספרת לי עליהן, וגם החברה שלה מרגישה מאוד חופשיה ומשתפת אותי בכאב שלה.היא לא רוצה להיות בבית כשאמה נמצאת, יצא שמספר פעמים אירחנו אותה אצלינו - אני כמובן שותקת ומנסה להיות אובייקטיבית. הצעתי לה שתיזום שיחה עם אמה ותגיד לה כל מה שהיא מרגישה, היא הסבירה לי שניסתה לעשות זאת אך אין עם מי לדבר אני רואה שיש לבחורה כאב מאוד מאוד גדול. האם זה נכון שאצור קשר עם האמא ואסביר לה את הכאב של ביתה?
    מה עליי לעשות כאמא? האם עלי להתערב? אני לא רוצה גם שביתי תפגע בסוף. היא יותר מידי אוזן קשבת ומעורבת בסיפור.

הוספת תגובה

• יחסים לא תקינים בין אמא לבת. האם יהיה נכון שאתערב? - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    15/02/2016

אילנית שלום,
    אני מצטערת על כאבה של החברה, אבל זכרי בבקשה שאת שומעת צד אחד של "הסיפור". יחסים וקשר הם דבר מורכב, רב פנים, ולמעשה אני מנסה להציע לך להיות זהירה ולא להתערב. לא באופן ישיר ופעיל לפחות.
    מה שכן אפשר זה לעודד אותה לשוחח עם אביה, אם הוא קיים בחייה, ללכת ליועצת בית הספר או לבקש מההורים טיפול/ייעוץ פרטי. שם היא תוכל לקבל תמיכה, הכוונה ודמות אם טיפולית שתסייע לה להתמודד.
    נשמע שאת צריכה לתמוך בבתך, לחשוב כיצד ומה לומר לה למצוא יחד אתה איזה מרחב מגן בו היא לא מעורבת כל כך בנעשה בחיי חברתה. זאת על ידי שיחה עמך, תמיכה, הצעות קצת ליצור מרחק ולשמוע איך היא מרגישה.
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ההורים לא מקבלים את מי שאני אוהבת
    בת 17
    05/02/2016

היי, אני בת 17,יש לי חבר שהוריי קיבלו עליו רושם ראשוני ממש גרוע(בלשון המעטה).הוא גדול מימני בשנתיים וחצי,הוא חייל ואני תלמידה בכיתה יא.
    אני מכירים כבר מאז שהייתי בכיתה ו. הוא לא מהאזור שלי, אלא די רחוק. יש בינינו מערכת יחסים מדהימה ואני באמת מאוד מאוד אוהבת אותו ולא חושבת שאתחבר ואפתח למישהו ככה כמו אליו. כשאני נוסעת אליו זה בסודיות ויוצא שאני משקרת להורים כי אני יודעת שהם לא ירשו לי לנסוע עד אליו וגם בפרט אליו בכלל כי הם לא אוהבים אותו וחושבים שהוא עושה לי לא טוב.
    אני מרגישה ממש ההפך ואני בטוחה בזה שנחזיק המון זמן.לחבר לא נעים שההורים שלי לא אוהבים אותו ואף הוא מפחד מהם קצת כי מרגיש נבוך בעקבות אותו מקרה שמימנו הם קיבלו עליו רושם ראשוני לא טוב. העניין הזה מדכא אותי ממש ואני כל הזמן חושבת על זה .. מדכא אותי שהם לא תומכים בי עד שמצאתי מישהו שאני אוהבת. אנחנו עברנו כמה ריבים לא נעימים עם ההורים ואמרנו שאולי ננתק קשר, אבל זה באמת היה בלתי אפשרי. אני באמת מרגישה שזה מישהו שאני באמת מתחברת אליו ופשוט מדכא ומייאש אותי שזה המצב. הם נעולים על דעתם. באמת כבר לא יודעת מה לעשות.. מוציא לי את כל החשק מהחיים ולפעמים אני פשוט בוכה ונשברת בגלל זה שכל פעם שאני באה אליו אני צריכה לשקר להם כדי לראות אותו והם לא רוצים שאהיה איתו בקשר. הוא באמת בן אדם טוב ואני מכירה אותו,הוא לא מעשן,לא עושה סמים וגם לא שותה אלכוהול. לא תעזור שיחה עם ההורים כי הרושם הראשוני נשאר.. ממש לא יודעת מה לעשות כל העניין מדכא אותי ומפריע להתנהלות שלי ביום יום. אשמח לעצה תודה

הוספת תגובה

• ההורים לא מקבלים את מי שאני אוהבת - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    10/02/2016

שלום לך,
    סליחה על האיחור בתשובה.
    איני יודעת מדוע הוריך קבלו רושם ראשוני כל כך קשה. לא תיארת, אבל משהו שם נחרט בזיכרון ובלב... אני מאמינה שהם מונעים מהרצון להיות לטובתך, ומקווה שאת יכולה להרגיש ולראות זאת.
    את מתארת מערכת יחסים סוערת, עמוקה, מרגשת - המאפיינת אהבה ראשונה. אין לי ספק שאת נמצאת חצויה ומוטרדת למול תגובות הוריך, ואין לכך תשובה פשוטה.
    עולים בי כמה כיווני מחשבה:
    האם ניתן להציע שלפחות אחד מהם ינסה לתת לכך סיכוי וישוחח אתו? להסביר שלעתים עושים טעות אך זה אנושי ומזמין לסלחנות?
    האם את יכולה לתאר את רגשותיך כלפיו בפני ההורים ולשתף במה שעובר עליך, במטרה לנסות למצוא ביחד פתרון כלשהו?
    האם יעזור באם תפנו לייעוץ/לטיפול והסוגיה הזו תלובן יחד עם איש/אשת מקצוע?
    אני מציעה לך, בינתיים, לשוחח עם אדם בוגר שאת יכולה לסמוך עליו כמו יועצת השכבה או בדומה לכך. לקבל תמיכה בזמן לא פשוט זה.
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בני רוצה לעזוב את הסטודיו
    עדן
    21/01/2016

שלום, בני בכיתה ט לומד4 שנים בסטודיו לריקוד,(היפ הופ) התקדם מאוד יפה, הריקוד "מתנה" מולדת שיש לו, מוכשר בצורה מטורפת, מאוד מחזיקים ממנו שם אפילו קידמו אותו להיות בקבוצה המובילה. לפני חודשיים בני החליט שהוא רוצה להוריד מהלחץ ואחרי התלבטויות החל ללכת רק פעמיים בשבוע לסטודיו במקום 4 פעמים. שאר השבוע פנוי לו
    לאחרונה הוא הולך לשם בלי חשק, ורוצה לפרוש, אנחנו ממש לא יודעים מה לעשות והאם יהיה נכון לתת לו לפרוש, הריקוד זה אחד הכישורים החזקים שלו, גם החברים יודעים שהוא ה"רקדן". קצת עליו: חכם, ורבלי, חתיך,רגיש מאוד, ילד מאוד מודע. יחד עם זאת בטחון עצמי לא גבוה, יש לו קשב וריכוז ולקויות למידה, מצב חברתי סביר.
    לפני כחודש הלך למסיבה כאשר היו שם ילדים מהסטודיו ששתו ועשנו נרגילה, בני חזר המום וכאילו משהו שם "נשבר" אצלו, אולי אמון מהמקום שהוא החזיק ממנו..
    ניסינו לדבר איתו ולהבין מה קורה האם זה בגלל מה שראה.הוא מספר לנו ומשתף הוא טוען שאין לו חשק ללכת לסטודיו הזה יותר הוא מיצא שם את המקום ומשעמם לו. לצערי היכן שאנחנו גרים אין הרבה אפשרויות וממש חבל לנו כהורים שהוא יזרוק לפח את "המתנה" שקיבל.כשאני שואלת אותו מה יעשה הוא אומר שהוא יתאמן וירקוד בבית....
    מה לעשות? אשמח לעצתכם

לקביעת תור
    סגירה
    בני רוצה לעזוב את הסטודיו

הוספת תגובה

• בני רוצה לעזוב את הסטודיו - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    21/01/2016

עדן שלום,
    נשמע שבנכם במשבר, וכדאי לעזור לו. לאור מה שכתבת, גם על ביטחונו העצמי הלא גבוה וגם על ההחלטה שהוא חייב להוריד לחץ ברצוני לשאול האם יש אפשרות לתת לו טיפול/סיוע נפשי באזור מגוריכם?
    אני רוצה להציע לך - ולו - לשקול את הדברים בעזרת אדם מקצועי/ת, במטרה לעשות החלטה מושכלת. יחד עם זאת, ומעבר לנושא הריקוד, חשוב להבין מה עובר עליו ומדוע נוצר שבר שכזה... יתכן שאם ישתף פעולה בתהליך כזה הוא יוכל להתבונן הן על עצמו והן על ההחלטה להפסיק לרקוד באופן שונה.
    נראה לי שמה שקורה בנושא הריקוד הוא בבחינת "סימפטום", איתות לדברים עמוקים יותר.
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התמודדות הורה עם הסתה
    סיוון
    20/01/2016

שלום רב,
    אני גרושה פלוס 3 בנים(19,15,8) לאחר פרק נישואין ארוך וקשה.לאורך תהליך התביעה לגירושין וגם לאחר מכן 2 הבנים הבוגרים שבים מבית האב מוסתים ולא שקטים(כועסים,מטיחים עלבונות,עושים דווקא,מכים את האחים,לא שותפים במטלות הבית).הבן הבכור הפך להיות איש המודיעין של האבא הוא נתון ללחצים אדירים ופורק את עצמו במכות כלפי האח האמצעי.הוא חייל שמתמודד עם קשיי הסתגלות רבים למסגרת הצבאית ונמצא בתחילת דרכו.אני עושה מאמצים אדירים לספק לילדים את כל צרכיהם וסופגת את כל הקושי.
    שאלתי היא :איך מתמודדים עם ילדים מוסתים ולא שקטים.

תודה,סיוון

לקביעת תור
    סגירה
    התמודדות הורה עם הסתה

הוספת תגובה

• התמודדות הורה עם הסתה - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    21/01/2016

סיוון שלום,
    אכן זה נשמע מאוד קשה ואפילו מדאיג. כל אח הופך בתורו לסוג של "כרית אגרוף" לאח הגדול ממנו. מה קורה לצעיר?... הוא מקבל מכות משניהם?
    נשמע גם שלא ניתן לעשות דיאלוג בנוגע לכך עם האב שבעצמו איש קשה, כנראה ועסוק בכעסיו שלו. מה שמושלך על הבנים ומעורר את חוסר השקט. זה מסביר גם מדוע הבן הבכור מתקשה במסגרת הצבאית, ונשמע שחשוב ונכון שיקבל עזרה נפשית במסגרת זו.
    קשה לי לומר לך בדיוק מה לעשות אך יתכן שמה שהכי נכון ואפשרי כרגע הוא עבורך ללכת לטיפול שיוכל לתת לך ליווי ואפשרות להרהור ומציאת מענה - הן בתוכך והן במציאות החיצונית. איני יודעת מי תומך בך ועוזר לך, אך לאור מה שקצת תיארת ולאור העובדה שאת מושקעת במאמצים אדירים כהגדרתך, אני מאוד ממליצה לך לעשות זאת.
    כדאי למצוא גם מסגרות תומכות/טיפוליות עבור שני הבנים הצעירים - במסגרת טיפול משפחתי המשולב בשיחות פרטניות, או באופן נפרד.
    כמו כן יש לשים גבולות מאוד ברורים לבנך הבכור, בנוגע לאלימות, והשאלה כיצד לעשות זאת נותרת בעינה. קשה לי לומר כרגע אבל ברור שהמצב הזה לא יכול להימשך. גם אם המשמעות היא שאת זו שתפני לצבא, תדברי עם המפקד שלו ותדאגי שייקחו לו את הנשק האישי (אם יש לו). יתכן שאין מנוס ותצטרכי אפילו לומר לו זאת.
    לשיקולך והרבה כוחות.
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בני בן 11
    מממ
    15/01/2016

בני בן 11 עם מסורבלות בארגון
    לא יודע בגילו לקשור שרוכים.
    אני תוהה עד מתי אני או בעלי נצטרך לקשור בעבורו ?
    בעלי בקטע מתי שידע ידע
    אך הגיע הזמן
    אשמח לעיצה
    תודה

לקביעת תור
    סגירה
    בני בן 11

הוספת תגובה

• בני בן 11 - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    16/01/2016

שלום לך,
    איני בטוחה מה בדיוק לכתוב לך אך יש לי הרגשה שאת צודקת בכיוון של לסייע לו היות שהפער לא מתאים לגילו. יתכן שכדאי גם לנסות לגייס את בעלך דרך אמירה בדבר חשיבות העצמאות של בנכם בגיל זה במיוחד בקרב קבוצת בני הגיל שלו (לא להיות חריג)ותרומתה לשילובו החברתי.
    כדאי לחשוב על כיוון של אימון מוטורי - בין אם על ידיכם (אם יש לכם סבלנות) ובין אם בעזרת מאמן, פיזיותרפיסט/ית וכדומה.
    אולי כדאי גם להתייעץ בנושא עם רופא/ת הילדים שלו?
    בכל מקרה חשוב בעיני ליצור שיתוף פעולה, בן ביניכם והן עם הבן בכדי שיסכים לקבל עזרה ולתרגל מה שצריך.
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אב שמלטף את בתו הבוגרת
    לילי
    03/01/2016

שלום רב, זמן רב שאני רואה במפגשים משפחתיים קרוב משפחה שמלטף את בתו באופן לא ברור. יש לציין שהילדה כבר לאחר תיכון.הוא כל הזמן נוגע בה ומלטף אותה היא גם הרבה פעמים יושבת עליו. אני כל הזמן מסתכלת על האמא ולא מבינה מה קורה שם. לי זה נראה לא נורמלי. מה דעתכם.?

לקביעת תור
    סגירה
    אב שמלטף את בתו הבוגרת

הוספת תגובה

• אב שמלטף את בתו הבוגרת - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    04/01/2016

לילי שלום,
    באופן שאת מתארת את הדברים הרי שהם מעלים תחושה מדאיגה ולא נוחה לגבי טיב הקשר בין האב לבין בתו. יחד עם זאת צריך להיזהר בנוגע למסקנות... מדור גם בבת מעל גיל 18, אם אני מבינה נכון.
    מבחינה מעשית איני יודעת בדיוק האם ומה להציע לך. אולם האם יש לך דרך לברר יותר באופן יסודי את טיב הקשר? לשוחח עם האם בזהירות? עם קרובת משפחה אחרת (באופן דיסקרטי?)
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אב שמלטף את בתו הבוגרת המשך

לילי
    05/01/2016

תודה על תשובתך. נכון שהיא מעל 18... אך זה כבר שנים ועכשיו זה נראה לי יותר בדחיפות או ששמתי לב יותר וזה נראה לי צורם. היה תקופה ששמעתי שלבת יש חבר ושמחתי שזה יפסק. אך החבר היה לזמן קצר. מה שמפתיע אותי שהילדה בעצמה יוזמת את הישיבה על האב וכך הוא נוגע כל הזמן בה עושה לה מסג' בגב. נוגע בידיים שלה ברגליים.
    בילדים האחרים אין מגע בכלל רק בילדה הזו. שמתי גם לב שבמפגשים אחרים עם עוד משפחות(מפגשים גדולים יותר) שם הוא לא נוגע בכלל.
    בעיה בשבילי לדבר עם האם לא מאד מקורבת אליה.דיברתי עם האמא של האם והיא גם טוענת שזה נראה לה לא נורמלי. אך היא מפחדת לעלות את הנושא מפחדת שהשיחה תגרום לניתוק הקשר עם הבת שהיה בעבר.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אב שמלטף את בתו הבוגרת המשך - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    05/01/2016

היי לילי,
    אכן מצב לא פשוט.
    נוסיף על כך שעל פי החוק אדם בגיר החושד במצב של פגיעה מינית מחויב בדיווח.
    אני יודעת שהכול עדין ונפיץ ובעיקר עלול ליצור הרבה "רעש" במשפחה. זה עוד יותר מורכב עם הבת משתפת עם הפגיעה, לכאורה, פעולה. בהחלט יש מצבים רבים כאלה. מתגובתה של הסבתא יתכן שהאם בוחרת להחריש, לקבל ואפילו להעלים עין...
    איני יודעת מה לייעץ ברמה הפרקטית. אנא המשיכי לשים לב ולחפש אחר אפשרות לעזרה.

נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אב שמלטף את בתו

לילי
    05/01/2016

תודה רבה על תשובתך. היה חשוב לברר לעצמי שאנני טועה. אעשה הכל לבדוק את העניין לעומק.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אב שמלטף את בתו - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    07/01/2016

כל הכבוד לך!
    אני פה... אם תצטרכי.
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קשיים קיצוניים אצל מתבגרת
    מיכל
    31/12/2015

שלום, אני בת 26, אחות לנערה מתבגרת. יש לי עוד שלוש אחיות קטנות. בת 24, 18 ו-12. ארצה לקבל ייעוץ עבור אחותי בת ה-18. שנים רבות אחותי הייתה אדם מופנם וביישן, בדומה לרוב בני משפחתי. השוני אפוא מתבטא אצלה בכך שממעטת לצאת מהבית ומזה תקופה שנוטה להישאר הרבה במיטה, להקשיב למוזיקה ולישון. אחותי סבלה בעבר מפצעים באזור הפנים ועל כן מתמודדת עם דימוי עצמי מאוד נמוך וביקורתית מאוד למראה החיצוני שלה (למרות שהיא יפיפיה). בנוסף, אחותי נוטה רבות להסתגר עם עצמה ופחות לנהל שיח עם מישהו מבני המשפחה וכן מצב הרוח שלה לרוב ירוד. לצערי, עד לחודש האחרון אני כמו גם הוריי, לא היינו מאוד ערים למצבה הלימודי והתפקודי בבית הספר. לנו התברר לאחרונה ממורתה שמצבה הלימודי מאוד לא טוב: שהיא נעדרת ממרבית השיעורים, מאחרת ויותר מכך לא עברה את רוב בחינות הבגרות. כמו כן, המורה שיתפה שמרגישה את המצוקה הרגשית בה נמצאת אחותי גם בזמן הלימודים ושהיא בעצמה לא יודעת איך לגשת אליה. אשר למצבה החברתי, מקיימת יחסים קרובים עם 3 חברות בלימודיה. היא נחווית כילדה מאוד מנומסת ושקטה, מכבדת את הסובבים אותה אך לא עומדת בדרישות הלימודיות שכוללות הגעה ללימודים בכלל ובזמן ועמידה במחויבות המטלות, המבחנים והבגרויות. אציין כי אני לא מתגוררת בבית ולכן התקשיתי לראות את ההתנהלות שלה, כמו גם הוריי בכל הקשור למידת ההיעדרויות שלה לאורך הלימודים.אוסיף ואומר כי החשיבות להישגיות והצלחה בביתנו היא חשובה ונוכחת מאוד, גם דרך כך שאני ואחותי אקדמאיות ותמיד "דחפנו" למקום הזה את אחיותנו. מבחינת ההתנהלות בבית, הסיפור הוא מעט שונה משום שהיא מאוד קשה ומרדנית ומתנהלת ללא גבולות, בכל הנוגע לדרישות ממנה. יוצא שהוריי אינם יכולים להוות עבורה דמות סמכותית מספיק וגם אנחנו כאחיה, גם בגלל התחושה שיש ללכת על ביצים מולה בגלל רגישות המצב.

אספר בקצרה על אירוע אחרון שקרה- בו הידיעה על מצבה הלימודי נעשתה דרך תיאום פגישה שלי עם מורתה בבית הספר, ללא ידיעתה. דבר הוביל לדבר ויצא שהיא ראתה אותי בבית הספר והרגישה מאוד מבולבלת ונבגדת. זה הוביל לבכי וכעס רב מצידה, על עצם הפעולה והידיעה שלי אודות מצבה. המצב הוא שאחותי לא מדברת איתי מאז אותו מקרה (כחודש) וכתגובה בחרתי לקחת כמה צעדים אחורה ולבחון התקדמות/התעוררות כלשהי דרך המורה. משיחת טלפון איתה לאחרונה- המצב לא השתנה בתקופה הזו ויותר מכך, יש בימים אלה חשיבה של צוות המורים לא לאשר לה תעודה של 12 שנ"ל בשל מכסת ההיעדרויות שלה.! אני מאוד חושבת שטיפול פסיכולוגי יוכל לעזור לאחותי אך לא בטוחה שתבין זאת נכון. כמו כן, לא יודעת איך אפשר לגרום לה לקבל סיוע מסוג כזה..מה אתן חושבות? אובדת עצות.. תודה רבה.

הוספת תגובה

• קשיים קיצוניים אצל מתבגרת - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    31/12/2015

מיכל שלום,
    ללא ספק אחותך נמצאת במצוקה נפשית מאוד גדולה. המצוקה רבה אף יותר משום שהיא לא מאפשרת "לגשת" אליה ולעזור לה. כך היא נותרת מבודדת ופגיעה, ולא מצליחה למעשה לעמוד בדרישות התפקודיות של בית הספר.
    אני נוטה לחשוב שלפעמים, במצבים כאלה, צריך להיות יותר אסרטיביים כמשפחה ולא להירתע לנוכח ההתנגדות מצידה (הבכי, ההאשמות וכל מה שנלווה לכך). יש לערוך שיחה משפחתית עמה ובנוכחות הוריך בה היא שומעת, אולי לראשונה, על ההחלטה שכך זה לא יכול להימשך עוד... שוב ושוב לומר שאתם רוצים לעזור לה ושנראה לכם שגם היא בליבה פנימה הייתה רוצה עזרה אך לא יודעת איך לבקש... לכן במצבים כאלה כדאי וחשוב שתחליטו בשבילה ולא רק יחד אתה. בלי פחד, בלי להיבהל ולהתפרק. אם היא לא תקבל עזרה הרי שהיא עלולה להגיע למצב אשפוזי, ויתכן שגם זה צריך להיאמר. ברוח הזו הסבירי לה גם את נוכחותך בבית הספר. אמרי שאת יודעת שאין זו הדרך לפעול מבלי ידיעתה אך לא ידעת כיצד לעזור לה... תווכי את המקרה באופן שלא ימשיך את הברוגז והנתק. גם אם היא לא תקבל או לא תגיב הרי שהיא תשמע את דבריך... ונקווה שהם יהדהדו בתוכה.
    בנוסף, ערכו ברור לגבי מטפלים/ות טובים/ות באזור מגוריכם. יש לחשוב אם עדיף גבר או אישה ובררו האם יש לה או לו מקום ואת עלות הטיפול. רצוי להיערך לתהליך ארוך.
    תהליך הדורש התמדה וסבלנות.
    היה מומלץ גם שההודים יקבלו הדרכה בנוסף לטיפול בה, ואני לא פוסלת על הסף אפשרות של טיפול משפחתי היות שיתכן ואחותך "מסמנת" משהו עבור המשפחה כולה.
    שיהיה בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שוטטות בעיר בימי שישי
    שרין
    27/12/2015

שלום, אני אמא לנערה בת 16. השנה עברה ללמוד מחטיבה במושב לתיכון בעיר. הילדה מרגישה על גג העולם..רכשה חברים חדשים, נהייתה מחוזרת ומוקד חברתי. הדאגה שלנו התחילה כאשר התברר לנו שגם התידדה עם נער מאוד שלילי וחצוף וגם כאשר היא הולכת לישון אצל חברותיה בעיר הם (קבוצה גדולה) של נערים ונערות משוטטים בעיר מפיצריה לפיצריה וכו.
    לא נראה לי שלהורים של הנערים יותר מידי אכפת כי לפי דבריה של ביתי אין שם בכלל הגבלות וזה "נורמאלי" שהם מסתובבים בעיר עד 3:00. חשוב לי ליצור דיאלוג טוב ומכבד עם ביתי המתבגרת ולכן אשמח לקבל חוות דעת עד מתי לדעתך אני צריכה לאפשר לה "להסתובב" עם חבריה מהעיר? ואיך להעביר אליה את טענתי להגבלה זו? כי הרי מבחינתה ההורים של חבריה לא עושים שום בעיות ורק אני הלחוצה והלא מאפשרת. תודה שרין

לקביעת תור
    סגירה
    שוטטות בעיר בימי שישי

הוספת תגובה

• שוטטות בעיר בימי שישי - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    28/12/2015

שרין שלום,
    נשמע שבתך נוקטת באמצעי ישן ומוכר של "לכולם מותר... להורים האחרים לא איכפת...". אני מציעה לך להטיל בכך ספק היות שקשה לי להאמין בכך. זהו סוג של לחץ - מוכר כאמור - של ילדים מתבגרים/ות על הוריהם במטרה להשיג יותר חופש ועצמאות.
    נראה שאת רוצה לכבד את בתך, ואני שמחה על כך, אך הסבירי לי שתפקידך הוא גם לשמור עליה. גם אם היא בת 16 וסבורה מעומק ליבה שאינה זקוקה לכך. אינך רוצה להכעיס אותה או לעשות לה "דווקא" אלא כאמור לנקוט בצעדים סבירים לביטחונה. רוב הסיכויים שהיא תמשיך להתנגד כי זה "תפקידה" בגיל הזה ומאידך זה גם תפקידך.
    השאלה גם איזו פשרה את יכולה להציע לה... מה במקום? איני יודעת אבל את זה כדאי לברר ולחשוב לפני השיחה עמה.
    זכרי גם שלא מדובר בשיחה אחת אלא בתהליך...
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• התייעצות
    בני
    16/12/2015

שלום רב,

ביתי הבכורה היא בת 14, תלמידת כיתה ח'. לאחרונה גיליתי שהיא מעונינת לרדת במשקל, היא כתבה על זה במייל שלה ובמקרה הגעתי לזה. היא כרגע שוקלת 55 והיא רוצה להגיע ל - 45 תוך חודש. היא כתבה שהיא תפסיק לאכול את ארוחת הבוקר בבית הספר, היא כמובן לא אוכלת כלום לפני שהיא יוצאת לבית הספר, היא החליטה לצמצם את הכמות שהיא אוכלת בצהריים, להוריד דברים מתוקים ושמתי לב שבערב אם אני לא אומרת לה לאכול, היא לא אוכלת כלום וכשאני שואלת אותה מה עם לאכול, היא תמיד אומרת שהיא לא רעבה.(מדובר על השבוע האחרון) גיליתי שהיא גם נשקלת אחת לשלושה ימים ומבצעת רישום כמה היא יורדת. היא נראית מצויין, בטן שטוחה, שוקלת 55 והיא בגובה 1.60 ולפי בדיקת ה BMI שלה שעשיתי, המשקל שלה תקין לגמרי. בדברים שהיא כתבה היא כתבה שכל הבנות בכיתה שלה שוקלות 40 + ורק היא מעל 50, ושהיא מתכוונת לצום כמו שמלכת הכיתה עשתה שזה לא לאכול לגמרי אבל כן להוריד את מספר וכמות האוכל שהיא אוכלת. אני מודאגת מאוד, אני רוצה לדבר איתה על זה ולהסביר לה שאפשר לרדת אם אוכלים נכון ומכל אבות המזון, ולא על ידי הרעבה. אבל גם רוצה לעשות את זה בצורה חכמה והגיונית שלא תיצור אנטי מצידה, ןתגרום לה לשתף פעולה ולהפסיק עם "ההרעבה" הזו. ואני לא כל כך יודעת איך. היא כמובן לא יודעת שקראתי את מה שהיא כתבה. אני ממש בלחץ עם העניין הזה וצריכה עיצה דחופה מה לעשות??? חייבת לציין שהיחסים ביננו הם בסך הכל טובים, והיא משתפת אותי בדברים שעוברים עליה, בכל התחומים. אני יודעת גם שכרגע עוברת עליה תקופה לא פשוטה כי היא מאוהבת בנער מהכיתה, שמאוהב באחת הבנות בכיתה, ונורא קשה לה עם זה שהוא לא ככ שם עליה, דיברתי איתה מספר פעמים על הנושא וניסיתי לעודד אותה, ולנסות לחזק אותה, ללא הצלחה מרובה.

לקביעת תור
    סגירה
    התייעצות

הוספת תגובה

• התייעצות - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    20/12/2015

רחל שלום,
    נראה לי שאת רגישה כלפי בתך, ויודעת מה לומר לה... אני מסכימה גם עם דבריך בנוגע לגופה ולמשקלה. אך נראה שהיא מתחילה לפתח הפרעת אכילה.
    להערכתי היא נמצאת במצוקה רגשית סביב מיקומה החברתי והאכזבה מהבן שאינו מגלה בה עניין, וכדרכן של נערות בגיל זה היא טועה וחושבת שעל ידי שליטה במשקל היא תשלוט גם בחייה ובנפשה.
    אני סבורה שכדאי להגיע איתה לטיפול מקצועי. לא בטוחה שתצליחו לבד כהורים בנושא זה...
    נראה לי שהיא זקוקה לעזרה, ויש אנשי/נשות מקצוע שונים המתמחים בתחום זה.
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ילדה בת 10 - בעיה חברתית
    מיכל
    14/12/2015

ביתי בת 10 (בכורה מבין שלושה ילדים) ילדה אינטיליגנטית ביותר ונעימה. תחומי העניין שלה אינם תואמים את בני גילה. אחד מתחומי העניין העיקריים שלה הוא סרטי דיסני ופנטזיה, נסיכות וכו' ולכן חברותיה (הספורות) קטנות ממנה. היא אינה מוצאת שפה משותפת עם בני גילה ולכן רוב הזמן מבלה לבד. הבילוי כולל שעות ארוכות באינטגרם בחיפוש אחר תמונות מסרטי דיסני ומהתכתבויות עם ילדים אחרים בנושא זה.

שאלותי:
    1. אני בדיסוננס לגבי שעותיה הארוכות מול הסלולרי: חוסר התמודדות עם העולם האמיתי ובריחה, פגיעה בראייה וכו, מצד שני, זה תחום העניין העיקרי שלה וזו הסביבה החברתית שלה (אני חשופה לכל התקשורת שם - הכל כשר :) ) - מה עמדתך?

2. היא חווה תחושת בדידות ואכזבה מכך שאין לה סביבה חברתית אמיתית שמועדפת עליה. אחיה הצעיר ממנה בשנה מוקף חברים וזה מקצין את העניין. ניסיתי לייעץ, לנסות לגרום לה להפתח לתחומי עניין נוספים ללא הואיל. ילדות בכיתה דווקא מנסות להתקרב אבל מצידה ברגע שתחומי העניין לא תואמים בדיוק את תחומי העניין שלה, היא לא חפצה בחברתן... אשמח להבין כיצד אוכל לסייע לה.

תודה מראש,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה
    ילדה בת 10 - בעיה חברתית

הוספת תגובה

• ילדה בת 10 - בעיה חברתית - תגובה

ד''ר נלי שטיין
    20/12/2015

מיכל שלום,
    קראתי את דבריך בעיון וההרגשה שעלתה בי היא שאולי עבור בתך העולם החברתי של בני גילה הינו מאיים. יכול להיות? נדמה מתיאורך שהיא בוחרת להמשיך את שנות ילדותה המוקדמות יותר, והדבר בא לידי ביטוי בתחומי העניין ובסוג החברות.
    נראה לי שהדאגה האמיתית שלך היא לגבי השתלבותה החברתית, ואם כך אשאל באם שוחח איתה על הנושא? אם כן, מה היא אמרה?
    וכן, מה אומרת המחנכת בבית הספר? איך היא מסתדרת בהפסקות ובשיעורים? בטיולים?...
    בשלב זה נראה לי שצריך סבלנות ואיפוק בכדי לא ללחוץ עליה ולעקוב ברגישות אחר התפתחותה. טוב שאת עם יד על הדופק אבל נסי לווסת את החרדה שלך בכדי לא ללחוץ עליה. היא כנראה לא יכולה אחרת. לאט לאט, עם הרבה חיזוקים מצדיכם ההורים, היא תוכל להתחזק ולהשתלב.
    באם תראו שממשיך הקושי עם הזמן יש היום אפשרויות להפנותה לקבוצות בנושא שילוב חברתי (כטיפול פרטי), ולטפל ולעזור גם בדרך זו. אבל להערכתי יתכן מאוד שהיא עוד צעירה לכך...
    בהצלחה,
    נלי

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה