מטרת הבדיקה | תיאור | הכנות לבדיקה | משך הבדיקה | סיכונים | תדירות ביצוע | תוצאות, פענוח
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר


מטרת הבדיקה
לבדוק יעילות של תרופות לדילול דם ולסייע באיתור ואבחון הפרעות דימום או קרישת דם מהירה.
תיאור
בדיקת PTT, הנקראת גם זמן תרומבופלסטין חלקי, מבוצעת כאשר ישנו דימום לא מוסבר, כאשר מתגלה קריש דם, כאשר האדם מטופל במדללי דם ולעיתים כהכנה לניתוח. הבדיקה מתבצעת על ידי נטילת דגימת דם מווריד ביד.
בדיקת PTT מודדת את הזמן שלוקח לדם (לפלסמה) להיקרש בתוך מבחנה כאשר נוספים אליו חומרים כימיים המזרזים את הקרישה. בדיקת PTT דומה לבדיקת PT (בדיקה המודדת גם היא את הזמן שלוקח לחלק הדם שנקרא פלסמה להקריש), אולם היא בודקת חלק אחר של תהליך קרישת הדם.
בדיקת PTT יעילה במיוחד למעקב שגרתי אחר חולים הנוטלים מדללי דם כדי למנוע קרישי דם. הבדיקה בודקת האם מדללי הדם מדללים את הדם במידה הנכונה. דילול רב מדי עלול ליצור דימומים, דילול במידה נמוכה מדי עלול ליצור קרישי דם.
אם התוצאה של בדיקת PTT גבוהה מדי (כלומר, לוקח לדם זמן רב מדי להיקרש), אז מבצעים בדיקות נוספות לבדוק תקלות בגורמי קרישה ספציפיים. גורמי קרישה הם קבוצה של חלבונים החיוניים להיווצרות קריש דם. ישנם תשעה גורמי קרישה שניתן למדוד אותם. גורמים אלו מכונים לפי שם או ספרה רומית או שניהם גם יחד במקרים מסוימים. לדוגמה, גורם קרישה II הידוע גם בשם prothrombin. כאשר אחד או יותר מגורמי הקרישה חסרים, מיוצרים בכמות קטנה מדי או לא מתפקדים כראוי, יכול להיווצר דימום יתר. כל גורמי הקרישה חייבים להימצא בכמות מספיקה על מנת שתתרחש קרישה בעת הצורך.
הכנות לבדיקה
יש להתייעץ עם הרופא. אם אתם נוטלים תרופות מסוימות לפני הבדיקה, לדוגמה מדללי דם, הן יכולות להשפיע על התוצאות ולכן יתכן כי הרופא יבקש מכם להפסיק ליטול את התרופות לפני הבדיקה.
משך הבדיקה
בבדיקת קרישת דם, נטילת הדם מהאדם אורכת מספר דקות ולאחר מכן הדם נשלח למעבדה. המועד בו מתקבלות התוצאות משתנה בהתאם לזמינות המעבדה והמרכז הרפואי.
סיכונים
בדיקת PTT היא בדרך כלל חלק מבדיקת קרישת דם. בדיקת קרישת דם היא בדיקה לא מסוכנת, אולם בכל בדיקת דם ישנו סיכון קטן. ראשית, יתכן כי יהיה קשה לאדם הנוטל את הדם למצוא את הווריד המתאים אצל הנבדק. לאחר נטילת הדם קיימים סיכויים קלושים להתרחשות אחד מהבאים: דימום יתר מהנקב (במיוחד אצל אנשים עם בעיה בקרישת דם), התעלפות או תחושת סחרחורת, המטומה (דם שהצטבר מתחת לעור), זיהום (שהוא בעצם סיכון קל בכל מקרה של פצעים פתוחים), תחושת חרדה ותופעות נוספות.
תדירות ביצוע
מומלץ לבצע בדיקת קרישת דם כאשר ישנו דימום לא מוסבר או דימום ממושך כתוצאה מפציעה, במקרה שישנה בעיית קרישת דם במשפחה, במקרה שישנה מחלת כבד, במקרה של חוסר בוויטמין K (החשוב לייצור גורמי קרישה) ובמקרים נוספים. כמו כן, אנשים הנוטלים מדללי דם נדרשים לעבור את הבדיקה בתדירות גבוהה.
תוצאות, פענוח
התוצאות הנורמליות של בדיקת PTT הן: 25 עד 35 שניות. תוצאה תקינה של בדיקת PTT אמנם מראה כי הקרישה תקינה, אבל עדיין יתכן כי קיימים ליקויים באחד מגורמי הקרישה. פגמים באחד מהגורמים לא ישתקפו בבדיקת PTT עד שהם ירדו 30%-40% מתחת לרמה הנורמאלית. גם בעיות הקרישה הקיימות במחלת זאבת לא תמיד יופיעו בבדיקת PTT השגרתית אף על פי שהן קיימות.
תוצאה גבוהה של בדיקת PTT (כלומר, זמן רב עד שמופיעה קרישה) יכולה להתקבל בגלל: טעויות דגימה (לא נלקחה כמות הדם המדויקת הדרושה), מחסור בגורמי קרישה, עודף המטוקריט (נפח תאי הדם האדומים) אצל החולה, נטילת תרופות מדללות דם, מחלת צמקת הכבד, מחלות תורשתיות כגון מחלת von Willebrand ועוד.
תוצאה נמוכה של בדיקת PTT(כלומר, מתרחשת קרישה מהר מדי) יכולה להופיע למשל כאשר גורם הקרישה הנקרא VIII הוא גבוה מדי. מצב זה יכול להתרחש כאשר ישנה דלקת רקמות או כאשר נגרמה טראומה חריפה לגוף.
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר
בדיקות דם
אולי יעניין אותך גם
נושא השיקום חשוב לא פחות מהטיפול עצמו בכל התחומים. שיקום לאחר כל סוג של ניתוח, שיקום אחרי טראומה (נפשית ופיזית), שיקום לאחר גמילה מכל סוג (סמים בעיקר) – הינו תהליך קשה וממושך.
אחת המחלות הנפוצות בימינו – מיגרנה. ובהחלט, לא לכל כאב ראש ניתן להתייחס כלמיגרנה. אנשים שסובלים ממנה יכולים בדקה אחת להסביר לכל המתעניין את הבדלים המבהיקים בין כאב ראש רגיל ומגרנה.
פתולוגיות של גפיים הן מחלות שמתבטאות בגפיים תחתונות ועליונות בצורה של כאב, חוסר גמישות והפרעה בתפקוד יומיומי. המביאות למצבים אלו הן טראומות (גם לאחר זמן), דלקות מכל סוג, הרגלי תנוחה, חוסר פעילות פיזי, ועוד.
במאמר ניתן לראות איך שיטת דיקור נוירו-סנסורית יכולה לסייע בנושא.

מאת מערכת BeOK
| 25/07/2019 |
טווינא היא שיטת עיסוי עתיקת יומין השייכת לעולם הרפואה הסינית. הטיפול יעיל לבעיות רבות, החל מדלקות מפרקים ושרירים תפוסים וכלה באנגינה ובעיות עיכול

מאת מערכת BeOK
| 19/06/2019 |
קוהוש שחור הוא נוגד דלקות טבעי אשר יעיל במיוחד לנשים בגיל המעבר וכן לאנשים אשר סובלים מבעיות שונות בקיבה
פשטה שרועה (Bacopa monnieri) היא צמח אשר משמש רבות באיורוודה. הצמח יעיל לשיפור היכולות הקוגניטיביות
שורש טארו עשיר ברכיבים תזונתיים רבים אשר מסייעים במניעה של בעיות בריאותיות רבות, כמו קטרקט, אנמיה וסוכרת סוג 2
שיבולת שועל היא מזון על המסייע למצבים בריאותיים שונים, כמו סוכרת, כולסטרול, מתח, קשיים בשינה, בעיות עיכול, משקל עודף ובעיות עור
שינויים בחיים והגשמת חלומות הם לא דבר שקל להשיג, אך שפת האור מאפשרת ליצור את השינוי המיוחל במבט אחד בלבד
סוכרת היא מחלה הנגרמת בשל ויסות לקוי של הגלוקוז בדם. תזונה נכונה וצמחי מרפא יכולים למנוע את המחלה ולהקל על התסמינים שלה